JÉZUS NEM VÁLTOZTATTA MEG A TÖRVÉNYT

Hogyan viszonyult Jézus a törvényhez? Milyen tanítás rejlik erről Mt 5:17-19 verseiben?

Magát a törvény szót gyakran használták a Biblia első öt könyvére (amit Tórának is neveznek) utalva. Ebben az esetben a szövegösszefüggés arra látszik mutatni, hogy Jézus elsősorban a Tízparancsolatról beszélt. Amikor elmondta, nem azért jött, hogy „eltörölje” a törvényt, valójában kifejezte: nem azért jöttem, hogy érvénytelenítsem vagy eltöröljem a Tízparancsolatot. Kijelentése nagyon is világos volt, és valószínűleg arra akart rámutatni, hogy nem Ő, hanem éppen a vallási vezetők rontják le a törvényt, vagyis erőtlenítik meg a hagyományaikkal (lásd Mt 15:3, 6). Krisztus viszont mélyebb értelemmel tölti be; Ő azért jött, hogy „betöltse” a törvényt, példát adva arra, milyen is a tökéletes engedelmesség Isten akarata iránt (lásd Róm 8:3-4).

ApCsel 7:38 szerint ki volt az az Angyal, aki Mózessel beszélt és átadta neki a törvényt a Sínai-hegyen (lásd Ézs 63:9; 1Kor 10:4)? Miért fontos ez?

„Krisztus nemcsak a pusztában volt a héberek vezetője – Ő volt az az Angyal, aki Jahve nevét viselte, és aki felhőoszlopba burkolva járt a nép előtt –, de Ő volt az is, aki Izraelnek a törvényt adta. A Sínai-hegy félelmetes dicsősége közepette Krisztus az egész nép hallatára kijelentette Atyja Tízparancsolatát. Krisztus volt az, aki a kőtáblákba vésett törvényt odaadta Mózesnek” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 326. o.).

Pontosan Krisztus volt az, aki a Sínai-hegyen Mózesnek átadta a törvényt, amit ezért is még komolyabban kell vennünk. Ahogy az evangéliumokból megtudjuk, a Törvényadó további magyarázatokat is fűzött hozzá tanításai során, tehát igencsak jól tesszük, ha betartjuk a törvényt. Nehéz lenne Jézus életében és tanításaiban bármi olyat találni, ami arra engedne következtetni, hogy a keresztényekre nézve már nem kötelező érvényű a Tízparancsolat. Sőt, Krisztus szavainak és élete példájának a tanítása is a törvény töretlen érvényességét mutatja!

Tudjuk, hogy a törvény továbbra is kötelező érvényű, de nem üdvözíthet (lásd Gal 3:21). Hogyan értjük a törvény és a kegyelem közötti kapcsolatot?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: