MÁSOKAT IS TANÍTVÁNNYÁ TENNI

Feltámadása után Jézus Galileában, a hegyen találkozott a tanítványaival, „ahová Jézus rendelte vala őket” (Mt 28:16). Nemcsak tizenegyen, hanem ötszáznál is többen gyűltek oda, hogy találkozzanak a feltámadt Úrral (1Kor 15:6). Aki legyőzte a halált, azt mondta nekik: „Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön” (Mt 28:18). Erejét és hatalmát nem korlátozza többé önként úgy, ahogy földi szolgálata idején tette. Hatalma, miként testet öltése előtt, ismét kiterjed az egész világegyetemre. Jézus vitathatatlan erejével bízta a küldetést követőire. Máté beszámolója szerint, amikor Jézus elmondta a nagy misszióparancsot, négy igét használt: elmenni, tanítvánnyá tenni, megkeresztelni és tanítani. Sajnálatos módon több bibliafordítás nem érzékelteti azt a tényt, hogy a görögben csupán a tanítvánnyá tenni szerepel felszólító módban, míg a másik három melléknévi igenév. Ez azt jelenti, hogy a hangsúly a tanítvánnyá tételen van, a másik három tevékenység pedig attól függ.

Mi a szerepe az elmenésnek, a megkeresztelésnek és a tanításnak, amikor teljesíteni akarjuk a tanítvánnyá tételre vonatkozó parancsot (lásd Mt 28:19-20)?

A Jézustól kapott feladat arra utal, hogy a tanítvánnyá tétel folyamatában három tevékenységnek van szerepe, amelyeknek nem kell feltétlenül meghatározott sorrendben történnie, inkább csak kiegészítik egymást. Miközben különböző helyekre elmegyünk, végül az egész világra, tanítanunk kell mindazt, amit Jézus tanított, megkeresztelve azokat, akik elfogadják Megváltójuknak és hajlandóak megtartani minden parancsát. Örülünk, amikor valaki megkeresztelkedik, ám a keresztséggel még nem ér véget a történet, ez csupán egy része a tanítvánnyá tétel egész folyamatának. A mi feladatunk, hogy hívjuk az embereket: kövessék Jézust, ami azt jelenti, hogy hisznek benne, ragaszkodnak tanításaihoz, átveszik a jézusi életformát, ezek után pedig ők is elhívnak másokat Jézus követőiül.

Ebben a versben jellemző a minden szó. Jézusnak adatott „minden hatalom”, tanítvánnyá kell tennünk „minden népeket”, megtanítva őket arra, hogy „megtartsák mindazt”, ami az evangéliumhoz tartozik. Közben bizonyosak lehetünk benne, hogy Krisztus „minden napon” velünk van, „a világ végezetéig.”

Most gondoljunk a saját gyülekezetünkre! Mit teszünk az új hívők lelki erősítéséért, tanításáért? Mit tehetnénk még? Gondolkodjunk el azon is, hogy milyen talentumaink vannak, amelyeket kamatoztathatnánk a nagy misszióparancs teljesítésének fontos feladata közben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: