AZ EGYSÉG HELYREÁLLÍTÁSA

Miért nevezte Jézus az elfogadható istentisztelet előfeltételének azt, hogy rendezni kell a kapcsolatot a megbántott testvérrel (lásd Mt 5:23-24)?

Az áldozatok különféle fajtáit vitték az oltárra, de Jézus valószínűleg az áldozati állat felajánlására utalhatott, amivel Isten bocsánatát kereste a bűnös. Ám mielőtt Isten megbocsáthatna, egymással kell rendeznünk a dolgokat. A megbékéléshez az kell, hogy alázattal elismerjük a hibáinkat. Ilyen hozzáállás nélkül hogyan is kérhetnénk Isten bocsánatát?

Milyen három lépést kell megtennünk, ha valaki ártott nekünk vagy megbántott (lásd Mt 18:15-18)?

Jézus tanítása szerint ahelyett, hogy másokkal beszélnénk a sérelemről, forduljunk közvetlenül ahhoz, aki vétkezett. Ne bíráljuk, csak mutassunk rá a hibára, majd pedig kérjük az illetőt, hogy forduljon el attól a rossztól (3Móz 19:17)! Alázattal, kedvesen, szeretettel tegyünk meg mindent azért, hogy belássa hibáját; adjunk lehetőséget a változásra, bocsánatkérésre. Fontos, hogy ne szégyenítsük meg, a vétkét nagy dobra verve, ami a gyógyulást különösen megnehezítené.

Ideális esetben a magánjellegű beszélgetés elvezet a bűnbánathoz, majd pedig a megbékéléshez. Ám ha a vétkes fél nem hajlandó elismerni hibáját és nem is akarja azt helyrehozni, a következő lépés az lesz, hogy el kell hívni egy-két tanút (5Móz 19:15), akik szintén próbálják jobb belátásra téríteni. Ne foglaljanak személyesen állást az esettel kapcsolatban, mert így könnyebben kérhetik a vétkezőt arra, hogy gyakoroljon bűnbánatot. Amennyiben az ő tanácsukat sem hajlandó meghallgatni, tanúsíthatják a megtett lépéseket.

Végül, és csak akkor, ha az első két próbálkozás kudarcba fulladt, „mondd meg a gyülekezetnek” (Mt 18:17), de még mindig nem fegyelmezésként, hanem utoljára kérve a vétkezőt, hogy bánja meg tettét. Kezdettől fogva az egész folyamatban a megmentés célja vezessen (Gal 6:1)!

Ne feledjük, hogy a megmentő lelkülettel lehet a leginkább előmozdítani a vitában érintettek gyógyulását! Miért van az, hogy gyakran nem követjük a Jézus által előírt utat, amikor valaki megbánt? Hogyan juthatunk el oda, hogy ne homályosítsa el a gondolatainkat a bosszúvágy?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 3. negyedév

Jézus tanításai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: