SZERESD AZ ELLENSÉGEIDET!

Az őszinte kereszténység legfőbb bizonyítéka az ellenség szeretete. Jézus tette ilyen magasra a mércét, szemben kora uralkodó nézeteivel. Sokan olyan következtetést vontak le a parancsolatból: „szeressed felebarátodat, mint magadat” (3Móz 19:18), amit az Úr soha nem mondott vagy tervezett, hogy gyűlöld az ellenségedet. Természetesen erre nem utalt a szöveg.

Krisztus szerint milyen gyakorlati úton-módon mutatkozik meg az ellenség szeretete (Lk 6:27-28)?

Az ellenség háromféleképpen is kinyilváníthatja szándékát: rosszindulatú magatartással (gyűlölet), bántó szavakkal (átkozódás) és bántalmazással (háborgatás, üldözés) – amint Mt 5:44 versében utal rá Jézus. Ő pedig arra tanít, hogy a rosszindulat háromszoros kinyilvánítására a szeretet három formájával válaszoljunk: tegyünk jót velük (jó cselekedetek), beszéljünk szépen róluk (áldás), járjunk közben értük Istennél (ima). A keresztény válasza az ellenségeskedésre és a szembenállásra az, hogy „a gonoszt jóval győzd meg” (Róm 12:21).

Figyeljük meg: Jézus először is azt kéri, hogy szeressük ellenségeinket, majd pedig ebből következően mutassuk be szeretetünket jótetteinkkel, kedves szavainkkal és közbenjáró imánkkal. A mennyei eredetű szeretet nélkül ezek a tettek, szavak és imádságok inkább támadó jellegűek lennének, képmutató hamisítványai az igazi kereszténységnek.

Mivel indokolta Jézus, hogy szeretnünk kell ellenségeinket (Lk 6:32-35)?

Az Úr három érvet sorakoztatott fel, hogy segítsen megértenünk ezt a magas elvárást. Először is, a világénál magasabbra kell tennünk a mércét. Még a bűnben élők is szeretik egymást, sőt a bűnözők is segítenek egymásnak. Ha Krisztus követése nem emelne fel bennünket a világ gyermekeinek szintjénél magasabb fokra az életben és a szeretetben, akkor ugyan milyen értéke lenne? Másodszor, Isten meg fog jutalmazni azért, ha szeretjük az ellenségeinket. Még ha nem is a jutalomért szeretünk, Ő kegyelmesen jutalmat tartogat. Harmadszor pedig ez a fajta szeretet bizonyítja, hogy szoros kapcsolatban állunk Mennyei Atyánkkal, aki „jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal” (Lk 6:35).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: