TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. „Bűnbánat” c. fejezete, 18-28. o.

„Miként Krisztus Lelke nélkül, aki lelkiismeretünket felébreszti, nincs őszinte bűnbánat, úgy Krisztus nélkül nincs bűnbocsánat… Ha Isten Bárányát a Golgota keresztjén szemléljük, kibontakozik előttünk a megváltás titka, és Isten szeretete bűnbánatra vezet bennünket. Krisztus, szenvedése és halála által, hozzánk, bűnösökhöz való felfoghatatlan szeretetéről tett bizonyságot; s miközben a bűnös szemléli ezt a szeretetet, szíve érzővé, elméje fogékonnyá lesz, s lelke töredelmes vallomást tesz” (i. m. 21. o.).

„Csak az őszinte bűnbánattal teljes, alázatos és megtört szív tudja Isten szeretetét és a golgotai áldozat nagyságát valamennyire értékelni. Ahogyan a gyermek szerető atyja előtt beismeri bűnét, ugyanígy ismeri be az őszintén bánkódó lélek is vétkeit Isten előtt. Meg van írva: ’Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól’ (1Jn 1:9)” (i. m. 32. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Sokan megpróbálják alkoholba fojtani bűntudatukat, vagy kábítószerekhez nyúlnak, világi örömöket hajszolnak, vagy felpörgetik az életük tempóját. Miért nem igazán eredményes e módszerek egyike sem? Hogyan segíthetünk a bűntudat valódi megoldását megtalálni annak, aki küzd vele?

2. Lehetséges, hogy az ember felismeri bűneit, mégsem igazi a bűnbánata. Hogyan történhet ez meg? Mi jelzi az őszinte bűnbánatot? És milyen eredményre vezet? Talán a jótettek a jelzői, amelyekkel Isten kegyelmét próbálja elnyerni az ember? Indokoljuk meg a válaszunkat!

3. Gondolkozzunk el azon, hogy Krisztus igazságában ingyen részesülhetünk, de nem olcsón! Nekünk ugyan nem kell fizetni érte, viszont Krisztus végtelen árat adott érte a kereszten. Gondoljunk saját bűnösségünkre és a bűn súlyára, amiért Isten Fiának kellett az életét áldoznia, mert csak így menthetett meg a bűn következményeitől!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: