HIGGY JÉZUSBAN!

Az igazi megtérés kéz a kézben jár a hittel, hogy Jézus a Megváltó. Jézus gyakran említette, hogy hinni kell benne, ha szeretnénk megkapni áldásait. „Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívőnek” (Mk 9:23). Ha üdvözülni akarunk, a hit lényeges. Sátán tudja ezt, éppen ezért igyekszik távol tartani a hittől (Lk 8:12).

Jézus szerint mit jelent „hinni”? A hit nem csupán egy ködös érzés, hogy majd csak történik valami; több pusztán mentális gyakorlatnál is. Az üdvözítő hitből nem hiányzik a tartalom. Ellenkezőleg! A hitnek van konkrét tárgya: Jézus Krisztus. Nemcsak valamiben, hanem Valakiben hiszünk. Azt jelenti a hit, hogy bízunk Jézusban és értünk vállalt halálában. Jézusban hinni azt jelenti, hogy ismerjük Őt, tudjuk, ki valójában (Jn 6:69) és elfogadjuk (Jn 1:12).

Isten a világ iránti szeretetből odaadta Jézust, hogy mindenki, aki igazán hisz benne, örök életet kapjon. Jézus halála viszont nem jelenti azt, hogy végül mindenki üdvözülni fog. Szükséges, hogy az embert betakarja Krisztus igazsága. Ha hiszünk Jézusban, igazságot, bizonyosságot nyerünk, mint ahogy azt a nagyszerű ígéretet is, hogy feltámaszt majd az utolsó napon (Jn 6:40).

Jézus így bátorított egy asszonyt, aki azelőtt bűnös életet élt: „Megbocsáttattak néked a te bűneid… A te hited megtartott téged” (Lk 7:48, 50). Mit jelent ez? Vajon a hit üdvözít?

Az evangéliumok szerint amikor Jézus meggyógyított valakit, azt mondta: „a te hited megtartott téged” (Mt 9:22; Mk 10:52; Lk 17:19). Ezzel nem tulajdonított gyógyító erőt a hitnek. Ezek az emberek fenntartás nélkül bíztak abban, hogy Jézusnak van hatalma meggyógyítani őket. A hit ereje nem magából a hívőből származik, hanem Istentől jön, akiben az ember hisz.

Miért legyünk igen óvatosak, amikor arra gondolunk, hogy mi a hit szerepe az imával kapcsolatban, főként ha gyógyulásért imádkozunk? Ha mégsem történik meg a gyógyulás, miért helytelen arra a következtetésre jutni az iménti versek alapján, hogy biztosan nincs elég hitünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: