JÚDÁS ÉS A TÖRVÉNY

Júdás levele az Újszövetség egyik legrövidebb irata, amiről úgy tartják, hogy Jézus másik testvére írta. Az író önmagát így nevezi: „Jézus Krisztusnak szolgája”, de azt is hozzáfűzi, hogy Jakab a testvére. Máté felsorolja Jézus négy bátyjának a nevét, és közöttük szerepel Jakab és Júdás (Mt 13:55). Az általánosan elfogadott nézet szerint a rövid apostoli levél írója a Megváltó testvére. Mint ahogy az eddigiekben említett bibliai írók, úgy Júdás is bizonyára tudott volna róla, ha Jézus eltörli a törvényt.

Júdás ugyan nem utal sem a törvényre, sem a parancsolatokra, mégis egész levele az Isten iránti hűségről, illetve a parancsolatok áthágásának következményeiről szól.

Mit mond Júdás apostol a levele 4. versében a most tárgyalt témával kapcsolatban?

Csak azért beszélhetünk kegyelemről, mert létezik törvény, hiszen bűn nélkül nem lenne szükség kegyelemre (Róm 5:18–6:15). Annyira rossz, amit a hamis tanítók képviseltek, hogy hatásukat Júdás az Úr megtagadásával tekintette egyenértékűnek.

Hogyan világítja meg Zsid 3:7-19 szakasza Jud 5-7 verseinek értelmét? Hogyan mutatnak rá együtt az engedelmesség és a hit közötti kapcsolatra?

Diplomatikus stílusában Júdás arra az időre emlékezteti hallgatóságát, amikor Isten kiszabadította az izraelitákat az egyiptomi szolgaságból. Bemutatta nekik hatalmát, kinyilatkoztatta törvényét, amikor azonban hűtlenné lettek, rettenetes következményeket kellett elszenvedniük, mert elszakadtak tőle. Júdás félreérthetetlenül kijelenti: valóban megtörténhet, hogy az ember elszakad Istentől, de aki így tesz, ítéletre jut. Júdás éppen olyan világossá teszi, mint a Szentírás többi része: ha valaki állítja, hogy hisz, engedelmes életével mutassa be a hitét.

Olvassuk el Júdás levelét! Milyen ígéreteket találunk a szigorú figyelmeztetések között?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: