A TÖRVÉNY ÉS A NÉPEK (Apostolok cselekedetei 10:34-35)

Olvassuk el ApCsel 10:34-35, 17:26-27, Róm 1:20 és 2:14 verseit! Mi a központi tanítása ezeknek az igéknek?

Izráel hibái dacára Isten nem hagyta bizonyság nélkül a többi nép tagjait. Akiknek nem volt részük abban a kiváltságban, hogy megkapják Isten írott kijelentéseit, a természet lapjainak kinyilatkoztatásaiból ismerhetik meg az isteni üzeneteket (Róm 1:20). A természetben adott isteni kinyilatkoztatás elegendő információt nyújt ahhoz, hogy az embert az Úrhoz vezesse.

Továbbá Isten minden emberbe beleplántált egy bizonyos mértékű lelki vágyódást. Pál szerint, aki érzékeli Isten Szentlelkének munkáját, az keresni kezdi az Urat (ApCsel 17:27). Sokan űrt éreznek az életükben, amit a világ kínálatából semmi nem tud igazán betölteni: sem a hírnév, sem a hatalom, sem a pénz, sem a szex. Éppen ez A prédikátor könyve üzenetének a lényege. Ez az űr, ez a kielégítetlen vágy gyakran arra készteti az embereket, hogy keressenek valamit a világi dolgokon túl, valamit, ami a hétköznapi élet felett áll. Ez a kinyilatkoztatott igazsághoz vonja őket, miközben vágyaik csillapítására törekszenek és arra, hogy valami betöltse a lelkükben tátongó űrt.

Akár az Írásból, akár a természetből ismeri meg az ember Isten akaratát, mindenképpen felelős azzal összhangban élni. Az igazság igazság, bármilyen közvetítő eszköz révén jut is el hozzánk, aki pedig elnyomja, arra végül Isten haragja sújt (Róm 1:18). Ebből következően, még ha sokan nem is jutottak hozzá a Bibliához vagy a Tízparancsolathoz, Isten akkor is felelősnek tartja őket az általuk megismert igazság arányában. Végül mindenki felett ítéletet tart, és az ítélet mércéje a törvény lesz: ez vagy az Isten prófétája, Mózes által világosan kinyilatkoztatott törvény lesz, vagy azok esetében, akik nem ismerik az írott törvényt, a lelkiismeret törvénye, ami fejlődik, miközben az ember hallja Isten hangját a természetben.

Milyen nagy csalódások láttatták meg velünk, hogy mennyire igazságtalanok lehetnek a világ dolgai, mennyire nem tudnak valós megelégedettséget adni? E csalódások révén hogyan tudhatunk meg többet arról, ami igazán számít?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: