KRISZTUS TÖRVÉNYÉNEK BETÖLTÉSE (Galata 6:2)

Akár az írott kinyilatkoztatásban, akár a természet kinyilatkoztatásában szembesülünk vele, a törvény Isten akaratát mutatja be mindenkinek, aki képes azt megérteni (Róm 1:20; 2:12-16). Ebből következően senki nem állíthatja, hogy nem ismeri Isten alapvető kívánalmait. „Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül” (Róm 3:23), ezért a pusztulás ítélete lebeg felettük (Ez 18:4; Róm 6:23). Még sincs minden veszve! Az átkot visszafordította az örök élet ajándéka, amit Jézus Krisztus élete, halála és feltámadása tett lehetővé az ember számára (Ef 2:8).

Pál szerint az engedelmes élethez a kegyelem ad erőt a hívőnek (Róm 6:15; Ef 2:10; Tit 2:11-14). Még akkor is így van ez, ha tudjuk, hogy nem mindig vagyunk olyan engedelmesek és hűségesek, amilyennek lennünk kellene.

Gal 6:1-5 szakasza szerint mi az egyik módja annak, hogy betöltsük „a Krisztus törvényét”?

Ne feledjük, mindannyian ki vagyunk téve kísértéseknek, és előfordulhat, hogy gyenge pillanatainkban engedünk a bűnnek. Ennek fényében egyáltalán nem jó, ha egy keresztény azonnal elítéli hittestvérét, aki elesett. Jézus soha nem követett el bűnt, mégis kész volt segíteni azoknak, akiket legyőzött a bűn. Ellen G. White így írt róla: „Nem bírálta az emberi gyöngeségeket” (Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 291. o.). Pál biztatta a keresztényeket, hogy segítsék egymást, a helyreállítást munkálják (Gal 6:1). Más szóval, aki bűnt követett el, azt bátorítani kell, hogy ismét Isten törvénye kívánalmaihoz igazodjon.

Krisztus törvényét a kegyelem hajtja. Krisztus áldozati halála nélkül nem lenne okunk Isten törvényét betartani. Viszont Krisztus lehetőséget adott az örök életre, így a gyenge pillanatok után is van, ami visszafordítsa a hűségeseket Isten törvénye betartásához. A hittestvérek használják Krisztus törvényét eszközül arra, hogy általa vezessék vissza a bűnbánó bűnöst Isten szeretettörvényének színterére.

Gondoljunk egy olyan esetre, amikor valamit elrontottunk, de kegyelmet kaptunk, pedig nem érdemeltük meg (hiszen ha megérdemeltük volna, nem is lenne kegyelem)! Mit tehetünk, hogy emlékezzünk a kapott kegyelemre, amikor valaki tőlünk vár irgalmat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: