„ÓH ÉN NYOMORULT EMBER!” (Róma 7:21-25)

Hogyan értsük Róm 7:13-25 szakaszát? Vajon az apostol a megtéretlen emberről beszél vagy a hívő ember tapasztalatát ecseteli? Mivel tudjuk alátámasztani a válaszunkat?

Nincs egyedül, aki nem biztos abban, hogy kire is utalnak ezek a versek, a teológusok évszázadokon át küzdöttek ezzel a kérdéssel. Pál itt azt az embert mutatja be, aki örömét leli Isten törvényében (nehéz volna hitetlennek tartani), mégis mintha a bűn fogságában lenne (ami viszont nem érthető, hiszen a keresztények a bűn feletti győzelemhez szükséges erő ígéretét kapják). Az Adventista Bibliakommentár mindkét oldal érveit megvizsgálja, majd így foglal állást: „Úgy tűnik, ebben a szakaszban az volt Pál fő célja, hogy bemutassa a kapcsolatot a törvény, az evangélium és aközött az ember között, aki felébredt és az üdvösségre készülve komoly küzdelmet folytat a bűn ellen. Pál üzenetének az a lényege, hogy míg a törvény siettetheti és felerősítheti a harcot, győzelmet és szabadulást csakis Jézus Krisztus evangéliuma hozhat” (The SDA Bible Commentary. 6. köt. 554. o.).

Bárhogy tekintsünk is e versekre, arra mindig gondolnunk kell, hogy a bűnnel küzdő ember képes helyes döntést hozni. Ellenkező esetben értelmetlenek volnának Pál apostol és mások ígéretei a bűn feletti győzelemhez kellő erőről. Vagy amint Máté evangéliuma 5. fejezetében is láthatjuk, a bűn gyakran már azelőtt elkezdődik, hogy az ember megtenné azt, ami rossz. Tehát akinek bűnös gondolata van, máris törvényszegő. Ez általában félelmet kelthet, viszont Róma 7. fejezetének összefüggésében, még ha gyámoltalannak is érzi magát az ember, nem reménytelen a helyzete. Ugyanis az örök törvény folyamatosan emlékezteti azt, aki Lélekben van, hogy a kárhoztatástól Jézus szabadít meg (Róm 7:24–8:2).

Ismét olvassuk el a mai verseket! Milyen párhuzamokat találunk, ha a saját hitéletünkre gondolunk? Küzdelmeink között hogyan tapasztalhatjuk azt a reménységet, amiről Pál írt ebben a részben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: