„MEGHALTATOK A TÖRVÉNYNEK” (Róma 7:1-6)

Alaposan tanulmányozzuk Róm 7:1-6 szakaszát, hogy a lehető legjobban megértsük, mit is mond itt Pál! Olvasás közben gondoljunk a törvénnyel kapcsolatos más igehelyekre is!

Néhány bibliafordítás pontatlanul hozza az 1. verset, úgy, hogy a törvény halálig kötelező, de a szó szerinti fordítás így hangzik: „minden élő ember a törvény uralma alatt áll.” A hangsúly nem a halálon, hanem azon van, hogy élő.

A házasság köréből vett példa arra utal, hogy aki nem a házastársával, hanem valaki mással lép meghitt kapcsolatra, az megszegi a törvényt, a paráznaság bűnében vétkes. Egy házas ember csak a házastársa halála után létesíthet mással intim kapcsolatot úgy, hogy nem követ el törvényszegést.

Némelyek még azzal is érvelnek, hogy ez a szakasz a törvény halálát mutatja. Pedig valójában arról van itt szó, hogy az ember meghalt a törvénynek Krisztus teste által (Róm 7:4). Róm 6:6 szerint az „óember” hal meg. Az ember régi énje áll a törvény kárhoztatása alatt, ezért nyomorúságos kapcsolatban van (Róm 7:9-11, 24). Az „óember” halála után azonban már szabadon léphet új kapcsolatba – a feltámadott Krisztussal (Róm 7:4).

Pál itt azt mondja, hogy mivel a törvény minden élő embert kötelez, Isten törvényének kell irányítania az új egységet is. Miután a hívő Krisztussal egyesült, a törvény többé már nem a kárhoztatás eszköze. Jézusban a hívő felszabadult a törvény kárhoztatása alól, mivel betakarja Jézus igazsága.

Pál nem állítja, hogy Isten eltörölte volna a Tízparancsolat, ami meghatározza, mi a bűn, hiszen ez ellentétben állna a Biblia nagy részével, beleértve Pál egyéb írásait is. Az apostol inkább arról szól, hogy Jézusba vetett hit által az ember új kapcsolatba kerül a törvénnyel. A törvény továbbra is kötelez, csak arról van szó, hogy aki hisz Jézusban és meghalt a bűnnek, valamint régi énjének, az többé nem áll a törvény kárhoztató szorításában, mert már „máshoz” – Jézushoz – tartozik.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: