AZ ÖRÖM IDEJE (Márk 2:27-28)

Sokan állítják, hogy megtartják a szombatot, csakhogy nem mindig értik, mi minden tartozik a szombatünnepléshez. A Jézus idejében élt farizeusokhoz hasonlóan ma is vannak, akik a szombatot a szabályok és rendelkezések merev falai mögé zárják (míg mások számára alig különbözik a többi naptól). Istennek az volt a terve, hogy a szombat öröm legyen, ne teher, de mindenképpen szent napként kell megtartani. Jézus földi élete idején a vallási vezetők némelyike harminckilenc egyéb parancsolattal vette körül a nyugalomnapot. Azzal érveltek, hogy ha az emberek eleget tesznek e harminckilenc szabálynak, akkor tökéletesen be tudják tartani a szombatot. E jó szándékból fakadó törvényalkotás eredményeképpen sokak számára teherré vált, amit Isten eredetileg az öröm napjául szánt.

Olvassuk el figyelmesen Mk 2:23-28 szakaszát! Miért téptek kalászt a tanítványok? Utal valami arra a szövegben, hogy Jézus is így tett volna? Áthágtak bibliai törvényt?

Jézus és éhes tanítványai szombaton egy mezőn haladtak át, és a tanítványok éhségük csillapítására letéptek néhány kalászt. Még ha a mező nem is volt az övék, Mózes törvénye értelmében megengedhető volt, amit tettek (lásd 5Móz 23:25). A farizeusok viszont ezt egy másik mózesi törvény áthágásaként értelmezték, ami tiltotta a szombati szántás-vetést (2Móz 34:21). Jézus nyilván nem szakított a gabonából, viszont védelmébe vette a tanítványait. Emlékeztette a farizeusokat, hogy Dávid és az emberei is ettek a szentélyben lévő, „tiltott” kenyerekből, amikor megéheztek.

Mk 2:27-28 verseiben Jézus kifejtette, hogy Isten az emberek javára rendelte el a szombatot, nem pedig fordítva. Más szóval, nem azért lett a szombat, hogy imádják, hanem azért, hogy alkalmat teremtsen az Isten imádására. A szombat Isten ajándéka minden ember számára. Nem az elnyomás volt a célja vele, hanem az, hogy felszabadítson. A szombattal valóban tapasztalhatjuk a nyugalmat és a Krisztusban nyert szabadságot.

Nevezzünk meg néhány dolgot, amit szombaton megtehetünk, de a hét többi napján nem olyan könnyű megtenni! Szombaton beszélgessünk erről a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: