TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. 1989. Advent Kiadó. „A Hegyibeszéd” c. fejezet, 244-258. o.

„Jézus külön-külön sorra veszi a parancsolatokat, és megmagyarázza követelményeik mélységét, szélességét. Ahelyett, hogy egyetlen pontocskát is elmozdított volna a helyéről, megmutatta, milyen messzire terjednek ki a törvény alapelvei, és micsoda végzetes hibát követtek el a zsidók engedelmességük külső fitogtatásával. Kijelenti, hogy a gonosz gondolat vagy a kívánó tekintet már Isten törvényének áthágása. Ha valaki akár csak a legcsekélyebb igazságtalanságban is részt vesz, az megszegi a törvényt, megrontja annak erkölcsi karakterét. A gyilkosság először gondolatban születik meg. Aki gyűlöletnek ad helyet a szívében, az a gyilkos útjára teszi lábát, annak áldozatai utálatosak Isten szemében” (i. m. 254. o.).

Isten törvényének összekötő elve a szeretet. Jézus az itt említett ellentétek mindegyikében a szeretet alapelvét emeli ki. A szeretet véd meg attól, hogy gyűlölettel viseltessünk a testvéreink iránt. A szeretet tartja együtt a férjet és a feleséget. A szeretet készteti a keresztényt arra, hogy tisztességesen járjon el minden dolgában az emberekkel és Istennel. A szeretet teszi lehetővé, hogy kedvességgel viszonozzuk a bántást. A szeretet ad erőt az embernek úgy bánni az ellenséggel, mint ahogy szeretné, hogy vele bánjanak.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. „Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek…” –, utalt rá Jézus többször is a heti szakaszban, majd pedig így vezette be ellentétes gondolatát: „Én pedig azt mondom néktek…” Többnyire pontosan idézett az Ószövetségből, bibliai tanításokból, tehát nem magukkal az idézetekkel volt a baj, hanem azzal, ahogyan az emberek értelmezték azokat. Mi a tanulság ezzel kapcsolatban nem a tantételeinket, hanem a magyarázatokat illetően? Hogyan veszélyeztethet az, hogy a dolgokat csak felszínesen vizsgáljuk, figyelmen kívül hagyva a mélyebb jelentést?

2. Sokan abba a csapdába esnek, hogy az egyes igeszakaszokat elszigetelten értelmezik. Mt 5:48 versében az áll, hogy legyünk olyan tökéletesek, mint Mennyei Atyánk. Miért jó példa a körültekintő bibliatanulmányozás fontosságára az, ha figyelembe vesszük ennek a versnek a közvetlen szövegösszefüggését (Mt 5:43-48)? Mit válaszolnánk arra, hogy ez az ige a bűntelenség elérésére szólít? Valójában mit tanít ez a vers? Hogyan mutatja be Jézus követésének a lényegét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: