TÁLIO ELV (Máté 5:38-48)

Mt 5:38-48 szakaszának általános témája a bosszúállás. Az első kérdés a mózesi törvények számos rendelkezésével kapcsolatos, amelyeknek az az elv az alapja, hogy az elkövetett bűnre azonos mértékű büntetés jár. Ezt nevezik tálio elvnek (lex talionis). A latin eredetű kifejezés jelentése: a megtorlás törvénye.

Számos szövegben láthatjuk (2Móz 21:22-25; 3Móz 24:17-21; 5Móz 19:21), hogy a törvény értelmében ugyanazt kellett kapnia a vétkesnek, ami áldozatát érte. Ha az áldozatnak odalett az egyik szeme, karja, lába vagy akár az élete, a támadónak is éppen azt kellett elszenvednie. A megtorlás törvényét számos ókori civilizációban alkalmazták, hiszen egyszerű igazságszolgáltatási elvet tükrözött.

Fontos látni, hogy a rendeltetése éppen a bosszúállás korlátozása volt, vagyis hogy a sérelmet ne torolják meg a jogosnál nagyobb mértékben. Tehát e törvény többféleképpen is biztosította, hogy ne torzuljon az igazságszolgáltatás.

Ezek szerint Mt 5:38-42 szakaszában Jézus nem annak a törvénynek a jogosságát kérdőjelezte meg, miszerint a vétkest meg kellett büntetni elkövetett tettéért. Itt arra összpontosította a figyelmet, hogy miként reagáljanak a keresztények, amikor valaki ki akarja használni őket. Ne keressék a bosszúállás alkalmát, inkább kedvességgel „torolják meg” a bántalmazást, amire csak akkor képes az ember, ha Krisztus kegyelme munkálkodik benne. Beszédével Jézus mélyebb szintre vezet annak megértésében, hogy mit jelent az Úr követőjének lenni.

Az utolsó ellentétpárban a barátok szeretetéről és az ellenség gyűlöletéről van szó. A felebarát szeretetét előíró rendelkezést 3Móz 19:18 versében találjuk, de nincs olyan szöveg, ami kifejezetten az ellenség gyűlöletére biztatna, annak ellenére sem, ami 5Móz 23:3-6 verseiben áll.

Jézus korában a zsidóság a római elnyomó hatalom megszállása alatt élt; saját országukban másodrangú állampolgárnak számítottak. Az elnyomás miatt valószínűleg jogosnak érezték, hogy gyűlölték ellenségeiket, akik akkor erősen sanyargatták őket. Jézus azonban jobb életformát mutatott nekik, ami még az ideálisnak távolról sem mondható körülmények között is megvalósítható.

Mit mond Jézus Mt 5:44-45 verseiben? Hogyan alkalmazhatjuk ezt a tanítását olyanokkal kapcsolatban, akik ártottak nekünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: