Krisztus és a vallási tradíció

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 29:13; Máté 5:17-20; 15:1-6; 23:1-7;

Róma 10:3

„Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai” (Mt 15:8-9).

A Metodista Egyház alapítója, John Wesley arra emlékeztetett, hogy négy tényező befolyásolja az ember teológiai látását: a hit, az értelem, a Szentírás és a hagyomány. Viszont azt nem mondta, hogy mind a négy oldal egyforma tekintéllyel bírna. Kiemelte: a Biblia alapvetően fontos, emellett azt is látta, hogy az adott ember hite, gondolkodási képessége és a vallási tradíció is hat arra, ahogyan értelmezi a Bibliát. Ha Wesley ma életre kelne, döbbenten látná, hogy az általa elindított irányzathoz tartozó sok mai teológus (és más tradíciók követői is) az értelmet, a hagyományt vagy a személyes véleményt többre értékelik a Szentírás világos tanításánál.

E heti tanulmányunk azokat a vallási tradíciókat vizsgálja, amelyekre az írástudók és a farizeusok alapozták sok egyéb tanításukat. A hagyományokat eredetileg írásba foglaló rabbik nagy tiszteletben tartották a Szentírást, és nem állt szándékukban a tradíciót Isten Igéje fölé emelni. Némely buzgó tanítványuk viszont összekeverte a módszert és az üzenetet, és közben a figyelem fókusza Isten írott kinyilatkoztatásáról átcsúszott az emberi tradíció felé.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: