A VEZETŐK TISZTELETE

Az évszázadok során az emberek folyamatosan küszködtek a kormányzat szerepének és feladatának megértésével, és azzal, hogyan is kell az állampolgároknak viszonyulni a hatalomhoz. Mi jogosítja fel a vezetőket az uralkodásra? Mi a legjobb kormányzati forma? A nép mindenképpen engedelmességgel tartozik a vezetőknek? Ha nem, miért nem? Ez csak néhány a seregnyi kérdés közül, amelyekkel a mai napig küzdünk.

Milyen fontos üzenetet találunk Róm 13:1-7 verseiben? Hogyan lehet viszont visszaélni ezekkel a bibliaszövegekkel és az általuk tanított gondolatokkal? Milyen példákat találni a történelemben arra, amikor éppen ez fordult elő? Hogyan tanulhatunk a múlt hibáiból közösségi szinten, akár a saját életünkre, akár általánosságban véve a kereszténység történelmére gondolunk?

Krisztus korában a Római Birodalmat az elnyomás és a brutalitás jellemezte. A római légiók rettegésben tartották és leigázták a civilizált népeket, erőszakkal tagolva be őket a birodalomba. Emberek százezreit fosztották meg mindenüktől, vetették börtönbe vagy gyilkolták meg. A bábkormányok valószínűleg még Rómánál is kegyetlenebbül léptek fel. Érdekes módon Jézus mégsem szólított a római uralom elleni lázadásra, sőt még az adó visszatartására sem bátorított (lásd Lk 20:25). Egyetlen tettét, ami a polgári engedetlenség körébe sorolható – amikor felborította a pénzváltók asztalait – a papok hivatali visszaélése miatti felháborodása váltotta ki, nem a rómaiak ellen lépett fel.

„Isten népe az emberi kormányzatot Istentől eredő rendtartásként fogadja el, és azt tanítja, hogy a jogos fennhatósága alatt szent kötelességünk az engedelmesség. Amikor azonban az államhatalom előírásai ütköznek Isten kívánalmaival, Isten szavát kell elfogadni minden emberi törvény felett. Nem tolható háttérbe az ’Így szól az Úr’ felszólítás azért, mert ’Ezt mondja az egyház’, vagy ’Ezt mondja az állam.’ Krisztus koronáját a földi hatalmasságok fejdísze fölé kell emelni” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 6. köt. 402. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: