EGÉSZEN LENN

Minden társadalomban van bizonyos hierarchia. Általában a gazdag, művelt emberek jutnak a legmagasabbra. A jó, erkölcsös állampolgárok, az „átlagemberek” többnyire a társadalmi ranglétra közepén helyezkednek el. Az alsó részeket foglalják el azok, akik lecsúsztak: a prostituáltak, a drogfüggők, a bűnözők, a hajléktalanok és társaik. Krisztus idejében ebbe a csoportba sorolták még a leprásokat és a vámszedőket is.

Hogyan viszonyult Krisztus a társadalom kivetettjeihez (Mt 21:28-32; Lk 15:1-10)?

Mi emeli a társadalom kivetettjeit az önigazultak elé? Mit ismertek fel, akik a legmélyebbre csúsztak le, amit az előkelőségek gyakran figyelmen kívül hagytak? Miért volt Jézus szemlátomást sikeresebb a legalsóbb néprétegek körében, mint a csúcson lévőknél?

A büszke, öntelt és önnön igazságában tetszelgő vezető rétegeknél még mindig könnyebb volt elérni a társadalom kivetettjeit, pedig őket megkeményítette a bűnös örömök élvezete, és másoktól elszigetelte a maguk alkotta, durva külső megjelenésük. A perifériára szorultak többnyire színlelt vagánysága mögött sokszor az önmagát értéktelennek tartó emberre jellemző érzelmi üresség húzódik meg. Az ilyen gondokkal küzdők, főleg a tinédzserek, gyakran nyíltan lázadnak, hogy belső bizonytalanságuk érzését enyhítendő, kétségbeesetten próbálják meghatározni, kik is valójában. Identitásukat pedig szándékosan éppen annak az akaratával vagy kívánságával szemben akarják meghatározni, aki számukra a tekitélyt/hatalamat képviseli (sok esetben a szülők). Jézus nem pazarolta erejét arra, hogy tovább rontson a már éppen eléggé megcsappant önértékelésükön. Inkább megújította bennük azt az érzést, hogy igenis értékes az életük. Ezt az alapot pedig úgy tudta megteremteni, hogy következetesen szeretettel, elfogadóan fordult a társadalomból kirekesztettek felé, akiknek a szívét gyakran meglágyította az őszinte, szívélyes fogadtatás, amiben Krisztustól részesültek.

Hogyan viszonyulsz azokhoz, akiket a társadalom kirekeszt? Légy őszinte: sok esetben nem tölt el bizonyos fokú felsőbbrendűségi érzés? Beszéljük meg, hogy mi minden következik ebből!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: