A GYÓGYÍTÓ MESSIÁS

Hogyan értsük Ézs 53:4, Mt 8:17 és Jn 9:1-3 verseit? Milyen kérdéseket vetnek fel az idézett szövegek? Minek a reménységével találkozunk bennük?

Az ókori világban a betegséget a bűnös tettek következményének tartották. (Sőt még ma is néha eltűnődünk azon, talán csak néhány pillanatra, hogy nem valamilyen bűn büntetéseként jelentkezik-e vagy a mi betegségünk, vagy a hozzátartozóinké.) Jób könyvében a barátok szerint a pátriárka titkos bűnei okozták bajait, beleértve betegségét is. Arra a következtetésre jutottak, hogy vétkei miatt jutott ilyen szomorú sorsra. Krisztus tanítványai is úgy gondolták, hogy a vakság büntetés valakinek a bűnei miatt. Ezzel arra céloztak, hogy a betegséget nem diagnosztizálni vagy gyógyítani kell, hanem engesztelést kell érte szerezni. Máté utal Ézsaiás messiási próféciájára, és kijelenti, hogy Krisztus beteljesítette a jövendölést, mert gyógyulás található nála. A különféle pogány tradíciókban tiszteltek gyógyító istenségeket, ám egyikről sem tartották azt, hogy magukra vennék az emberek gyengeségeit. Ézsaiás olyan Szabadítóról jövendölt, aki betegségeinket és bűnösségünket elveszi. Más ókori hagyományok szerint a király számára rendeltek helyettesítő áldozatot. Feláldoztak helyette valaki mást, hogy a király ellen hozott isteni döntésnek eleget tegyenek, vagyis a gonoszságért járó büntetést egy másik emberre ruházták át. Viszont sehol nem létezett olyan tradíció, ami szerint a király halt volna meg az alattvalói helyett. Pedig éppen ezt mondta ki Ézsaiás, amit Máté is megerősített. A menny Királya szenved az emberek betegsége miatt.

Jézus a küldetésének ismerte el, hogy szabadulást hirdessen és meggyógyítsa a „töredelmes szívűeket” (Lk 4:17-19). Sokakat vonzott szeretetének és jellemének erejével. Mások azért követték, mert csodálták érthető beszédeit. Voltak olyanok is, akiket azzal nyert meg tanítványainak, ahogyan a gyengékkel, a szegényekkel bánt. És szintén sokan követték azért, mert megérintette és meggyógyította összetört életüket.

Mindannyiunknak kellett már töréseket elszenvedni. Hogyan tehetjük Jézus tanítványaivá az embereket azzal, ha együtt érzünk velük a bajban – amire saját szenvedéseink felkészíthetnek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: