KRISZTUS KÖLTŐI ESZKÖZTÁRÁNAK HAGYATÉKA

A Bibliában a Krisztus szolgálatának lezárulását követő beszámolókból mintha eltűnt volna a példabeszédek műfaja. Mi magyarázza e jelenséget? Az Újszövetség fennmaradó részének túlnyomó többségét Pál írásai teszik ki. Az Újszövetség könyvei közül tizennégyet Pálnak tulajdonítanak, Az apostolok cselekedetei történelmi beszámolóinak pedig közel fele szinte kizárólag Pál apostol körül forog. Pál nem úgy használta a történeteket, mint Jézus, viszont az ő írásaiban is jelentős szerephez jutottak a metaforák, a hasonlatok és egyéb irodalmi formák (lásd Róm 7:1-6; 1Kor 3:10-15; 2Kor 5:1-10). Az apostol nem mondott történeteket, beszédei mégsem voltak unalmasak vagy színtelenek. Nyilvánvaló a stílusbeli különbség Krisztus és Pál beszédei között, de mindkettőre jellemző a kifejezésbeli kreativitás.

Más újszövetségi iratok kissé nagyobb hasonlóságot mutatnak Krisztus példázataival. Jézus testvére, Jakab így kezdett egy tanító jellegű elbeszélésbe: „ha a ti gyülekezetetekbe bemegy egy aranygyűrűs férfiú…” (Jak 2:2). Ám sem Krisztus testvére, sem a többi tanítvány nem élt a történetek eszközével olyan széles körben, mint a Mester. Hasonlatokat és szimbólumokat viszont gyakorta alkalmaztak: „…mert elmúlik, mint a fű virága” (Jak 1:10); „…ímé a hajók is…” (Jak 3:4). Péter látomását (Az apostolok cselekedetei 10. fejezet) szintén szimbolikusan kell érteni. A jelenések könyvének számottevő részét jelképes értelmű elbeszélések alkotják. „Mikor azért látta a sárkány, hogy ő levettetett a földre, kergetni kezdé az asszonyt” (Jel 12:13).

Válasszunk ki egy párat a következő igeszakaszokból, majd mutassunk rá bennük a metaforákra! Milyen gondolatokat fejeznek ki e versek? Milyen képeket használtak az írók üzenetük közvetítésére? ApCsel 10:9-16; Jak 3:3-12; Jel 12:7-17; 18:9-20; 19:11-16

Minden kifejezési forma esetében ugyanaz az elv figyelhető meg: a metaforák, a hasonlatok, a példázatok, az allegóriák vagy egyéb szemléletes költői eszközök használatával a megértést segítjük. Krisztus és tanítványai a hallgatóik tapasztalataira építve olyan példákat és hasonlatokat alkalmaztak, amelyek az igazság felfogását segítették elő. Éppen ezért nekünk sem kell félni hasonló eszközök alkalmazásától, amikor helyénvaló.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: