ÓSZÖVETSÉGI PÉLDÁK

Hogyan tágítják a fogalmainkat 2Sám 12:1-7, Ézs 28:24-28, Jer 13:12-14 és Ez 15:1-7 példázatai, ill. hasonlatai azzal kapcsolatban, ahogyan Isten viszonyul az emberiséghez? A próféták mely hasonlatai jelennek meg Krisztus példabeszédeiben is?

Nátán azért mond egy történetet, hogy látogatásának valódi okát leplezze. Végül Dávid azonosítja magát a vétkessel, így valójában önmagára mondja ki az ítéletet. Ezzel a költői eszközzel (a példázattal) élve Nátánnak sikerült elérnie a kívánt hatást, viszont ha más úton közelít, azt a király nyílt szembefordulásnak vette volna, amiért talán ki is végeztette volna.

Ézsaiás költői nyelven megfogalmazott története a földművelés köréből merít, kora hallgatósága számára ismert képekkel. Évszázadokkal később Jézus is hasonló körülményeket vázolt fel. Ézsaiás példabeszéde azt tanítja, hogy Isten kegyelme a büntetés idején is végtelen. A zsidókhoz írt levél 12. fejezete szintén azt fejezi ki, hogy Isten büntetése nem a bosszú fegyvere, inkább helyreigazító eszköz. Az Úr által megengedett büntetést a megmentés célja hajtja, bűnbánatra, ébredésre és reformációra késztet. Viszont minél erősebb volt a makacsság és a lázadás, annál szigorúbb büntetés következett.

Jeremiás példázata rettenetes képet fest az ítéletről. Amikor az emberek akadályozzák Isten megváltó célját, az Úr végül rájuk engedi az általuk választott következményeket. Krisztus is mondott példázatokat az ítéletről, Ezékiel pedig más jelképpel fejezett ki hasonló természetű üzenetet.

Miért lehet különösen jól közvetíteni az igazságot történetbe ágyazva? Melyek a kedvenc történeteid és miért? Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: