SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSOK

Bőven találunk példát Krisztus nyilvános szolgálatára, ám éppen annyira lenyűgözőek voltak személyes találkozásai úgy az átlagemberekkel, mint a társadalom elitjéhez tartozókkal. E történetek révén sajátos bepillantást nyerünk abba, hogy Krisztus szolgálatában mennyire központi helye volt a Szentírásnak.

Milyen szerepet játszik a Szentírás Lk 10:25-28, 24:13-32 és Jn 13:18-20 leírásaiban? Mi volt Jézus szándéka, amikor pontosan ezeket a verseket idézte? Mi lett az eredménye annak, hogy egy-egy kis csoport figyelmét az Írásra fordította?

Jézus újból és újból idézi a Szentírást a tanítványságra való felszólítással összefüggésben. Ez világosan utal arra, hogy tekintélye és hitelessége nem csupán sajátos vonzerején, hanem a Szentíráson nyugodott. Különösképpen kitűnik ez abból is, ahogyan idézte a Szentírást az Emmaus felé vezető úton, a két férfival beszélgetve, akiket szintén lehetséges tanítványainak tekintett.

„Krisztus Mózes könyvétől, a bibliai történet alfájától kezdve megmagyarázta nekik mindazokat a helyeket a Szentírásból, amelyek Reá vonatkoznak. Ha azonnal megismertette volna magát velük, akkor a szívük megelégedett volna és örömük teljességében nem éheztek volna semmi többre. Az volt a szükséges azonban számukra, hogy megértsék az ótestamentumi próféciák és előképek Krisztus mellett való tanúbizonyságtételeit. Ezekre kellett hitüknek felépülnie. Krisztus nem vitt véghez csodákat, hogy meggyőzze őket. Azt tekintette első feladatának, hogy megmagyarázza nekik az Írásokat. Eddig úgy tekintettek halálára, mint ami összetörte, megsemmisítette minden reménységüket. Krisztus most megmutatta nekik a próféták könyveiből, hogy éppen ez volt a legerősebb kézzelfogható bizonyíték hitük számára.

Miközben a tanítványokat oktatta, Jézus rámutatott az Ótestamentumnak mint küldetése tanúbizonyságának a fontosságára” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 702-703. o.).

Gondolkodjunk még tovább Lk 24:32 versén, főként azon a kifejezésen, hogy „gerjedezett a szívünk”! Mit jelent ez? Mikor fordult elő utoljára, hogy a mi szívünk is „gerjedezett” egy bibliai igazság miatt? Ha már hosszabb idő telt el azóta, talán azért lehet így, mert „kihűlt” a szívünk? Mit tehetünk, amennyiben ez a helyzet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: