LÁZADÁS A MENNYEI SZENTÉLYBEN

Mit tudhatunk meg Ez 28:12-17 és Ézs 14:12-15 szakaszaiból Lucifer bukásának körülményiről?

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Ez 28:12 csupán egy földi királyról szól. Néhány kifejezés alapján azonban arra következtethetünk, hogy valójában Sátánra utal.

Először is azt írja a Biblia róla, hogy felkent, oltalmazó kérub volt (Ez 28:14). Ennek hallatán a földi szent sátor belső helyisége, a szentek szentje jut eszünkbe, ahol két kérub takarta be szárnyával a szövetség ládáját és annak fedelét, ahol az Úr dicsősége jelent meg (2Móz 37:7-9). Ez a mennyei lény tüzes kövek között járt, vagyis „Isten szent hegyén” (Ez 28:14) és Édenben, Isten kertjének közepén (Ez 28:13). Mindkét kifejezés a szentély jelképrendszeréből való. A díszítő drágakövek közül (13. vers) kilenc a főpap hósenjén is ott volt (2Móz 39:10-13), további utalásként a szentélyre.

A kérub mindent felülmúló tündöklésének szemléltetése után a szöveg rátér az angyal erkölcsi bukásának történetére. Dicsősége fejébe szállt, szépsége miatt szíve felfuvalkodott, kiválósága megrontotta bölcsességét és „kereskedése” miatt – ami valószínűleg Isten jellemének gyalázását és a lázadás szítását jelenti – lelke erőszakossággal telt meg.

Arrogáns földi hatalmak is törnek a földről az ég felé. Ézs 14:12-15 szakaszában a „hajnal fia” (latinul lucifere, ebből származik a Lucifer név is) viszont más irányban halad: levettetik a mennyből a földre, ami inkább természetfeletti eredetét igazolja, semmint földi származását. Más kifejezések — mint például „Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet”, „lakom a gyülekezet hegyén messze északon” és „hasonló leszek a Magasságoshoz” — azt a benyomást keltik, hogy mennyei lénynek kell lennie. Miközben a 12-13. versek múlt időben vannak, a 15. vers hirtelen átvált jövő időbe. Ez a váltás jelzi, hogy először történt a levettetés a földre (Ézs 14:12), majd valamikor a jövőben lesz egy második levettetés is: a földről a seolba (a sírba). Egyik babiloni királyra sem vonatkozhat ez, hanem egyértelműen Luciferre mutat.

A tökéletes Isten által teremtett tökéletes lény bűnbe esik? Mit árul ez el az Isten által teremtett univerzumban uralkodó erkölcsi szabadság valóságáról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: