A NÉPEK HARAGJA

Milyen ítéletről van szó Jel 14:7 versében?

Az itt meghirdetett ítélet Krisztus második eljövetele előtt kezdődik, erről Jel 14:14-20 szakasza ír. Ez tehát ugyanaz az advent előtti ítélet, amiről Dániel 7. fejezete beszél. Kezdete, amit Dán 8:14 az 1844-es évhez kapcsol, egybeesik azzal, hogy a hármas angyali üzenet Isten imádatára és a fenevadtól, meg annak képétől való elfordulásra hívja az embereket. Ez a „képmás” csak azután jelent meg, hogy 1798-ban lejárt a prófécia által meghatározott 42 hónap, vagy 1260 nap, ami ugyanazt az időszakot jelöli (lásd Jel 13:3-5, 12-14).

A kegyelem ajtaja nyitva áll, míg Jel 14:6-12 figyelmeztetése hangzik, az embereket még akkor is hívja az Úr, hogy hagyják ott Babilont és imádják az igaz Istent.

Mire terjed ki Isten ítélete? Jel 11:17-18

Isten hatalma bemutatásával válaszol a népek haragjára. Jelenések 13. fejezete ír erről a haragról, amit Sátán haragja szított fel (Jel 12:17). Látszólag nagyon soká késik az ítélet a nyomorgatásnak kitett hívők szempontjából, akik folyamatosan Isten ítéletéért kiáltanak (Jel 6:10), de mindenképpen elkezdődik az előre megjövendölt időben. A végidei engesztelési nap Isten terve szerint zajlik.

Jel 11:17-18 szakasza rövid áttekintést ad Isten ítéletéről. A mennyben kezdődik és onnan helyeződik át a földre, amikor az Úr elpusztítja az emberiséget megrontó gonosz erőket (Jel 19:2). Haragja a mennyei szentélyből indul ki és a hét csapás által töltetik ki a földre (Jelenések 15-18. fej.).

A második advent idején Isten megjutalmazza a hűségeseket (Jel 22:12), végül a halott gonoszok fölött mond ítéletet és örökre eltörli a bűnt a földről (Jel 20:11-15). Amikor minden lezajlott, Isten jelleme igazolást nyer az egész világegyetem előtt. Mindenki láthatja, hogy az Úr útjai és cselekedetei igazak, igazságosak. Most tehát az a teendőnk, hogy teljes szívvel, lélekkel és elmével ragaszkodjunk hozzá. Bízzunk abban, hogy minden megtörténik az Isten által elrendelt időben!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: