„FÉLJÉTEK AZ ISTENT”

Az első angyal üzenete így hangzik: „Féljétek az Istent…” Mit jelent ez? Lásd Zsolt 34:8-23!

A félelmet kétféle módon is értelmezhetjük. Először is van olyan félelem, ami tisztelet és megbecsülés formájában jelentkezik. Erre irányítja a figyelmünket az első angyal. Aki féli Istent, az hisz igazán benne (Jel 11:18). Istent félni annyi, mint tisztelni (Jel 14:7) és dicsérni Őt (Jel 19:5), engedelmeskedni neki (Jel 14:12), dicsőíteni nevét (Jel 15:4). Az első angyal üzenetében a „Féljétek az Istent” kifejezés felszólít: ismerjük el, hogy Isten a Bíránk és Teremtőnk, ezért imádjuk Őt!

Másodsorban pedig az is félelmet kelthet, hogy előbb vagy utóbb Isten megítéli a világot. Aki nem hűséges Istenhez, annak az ítélet rémítő hír. Ezért nevezik a hármas angyali üzenetet gyakran Isten utolsó figyelmeztetésének, amit a világnak küld. A „figyelmeztetés” szóban benne rejlik, hogy valamitől félni kell, és ha arról olvasunk, ami a kárhozatra jutókra vár, akkor nem tűnik alaptalannak.

Amíg azonban tart a kegyelem ideje, Isten megtérésre akarja indítani az elveszetteket. A félelem ösztönözheti az embert arra, hogy elkezdje keresni Istent (lásd Jel 11:13). Végeredményben az Úrral való megmentő kapcsolatnak a szereteten kell alapulnia, de néha szükség van egy jó adag félelemre is, hogy megnyíljon a szemünk. Ha pedig valakinek figyelmeztetés kell, miért ne kapná meg?

Tudjuk, hogy „Isten a szeretet” — ezt a kereszt fejezi ki a legjobban. Azt is tudjuk, hogy szereti a világot és bizonyára hatalmas fájdalmat okoz neki a bűn által okozott rombolás. A szeretet és igazság Istene nem ül karba tett kézzel a végtelenségig, nem hagyja tétlenül, hogy a gonosz büntetlenül taroljon. „Rettenetes dolog az élő Istennek kezébe esni” (Zsid 10:31). Hogyan értelmezhetjük kiegyensúlyozottan Isten irántunk való szeretetét, valamint haragját az annyi kárt okozó gonoszsággal szemben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: