A CSALÓDÁS IDEJE

Jelenések 10. fejezete szerint mit akart jelezni az angyal a kis könyvecskével? Mit jelent az, hogy „ismét prófétálnod kell”?

Az angyalról szóló leírás Krisztus ábrázolására emlékeztet (Jel 1:13-16), valamint a gyolcsba öltözött férfira, aki Istenhez volt hasonlatos (Dán 10:5-6; 12:5-7), azt sugallva, hogy egy személyről van szó. Dán 12:6-7 versében a gyolcsba öltözött férfi megesküdött „az örökké élőre”, úgy mondta el Dánielnek az „ideig, időkig és fél időig”, vagyis 1260 évre szóló jövendölést. Ez tulajdonképpen Dán 7:25 kulcspróféciájának a megismétlése, ami rámutat, hogy Isten népe szörnyű üldözést tapasztal. Erre Dán 12:7 is utal.

Dániel próféta könyvét Isten szándékosan pecsételte be a vég idejéig, majd a könyv kinyílt, hogy sokan ismeretekre tegyenek szert belőle (Dán 12:4-9). Amikor a megjövendölt 1260 éves időszak lejárt, eljött az ideje, hogy az emberek többet megtudhassanak. Ezt szimbolizálja az angyal kezében lévő nyitott könyv (Jelenések 10. fej.). Attól fogva Dániel próféciáit jobban megértik.

Jelenések 10. fejezete szerint azonban ez egyáltalán nem kellemes dolog. A parancsnak engedelmeskedve János megette a könyvet, ami a szájában édes volt, gyomrában viszont keserű. A próféta azokat jelképezi, akik megértették Dániel próféta könyvét. Hisszük, hogy ez a prófécia a XIX. század első felében, a Miller-mozgalommal teljesedett, amikor világszerte nagy érdeklődéssel tekintettek a végidei eseményekre. Bemutatja azoknak a keserű csalódását is, akik megértették ugyan, hogy a Dániel próféta könyvében található, hosszú időre szóló prófécia az ő korukban teljesedik, csak éppen nem úgy, ahogyan először gondolták. A 2300 este és reggel nem Krisztus visszajövetelére mutat, hanem a 7. fejezetben említett ítélet kezdetére.

Közvetlenül a keserű tapasztalat után az angyal ezt a parancsot adta Jánosnak: „Ismét prófétálnod kell néked sok népek és nemzetek, és nyelvek és királyok felől” (Jel 10:11). Ez folyamatosan teljesedik, amint a hetednapi adventisták világszerte hirdetik az örökkévaló evangéliumot.

A csalódás nem idegen a keresztényektől, különösen, ha tévesen értelmezik az eseményeket. Jézus tanítványai hatalmas csalódást éltek át a Megváltó halála, ill. feltámadása közötti időszakban. Hasonló volt a milleriták tapasztalata is 1844-ben. Hogyan birkózhatunk meg úgy a csalódásokkal, hogy közben nem veszítjük el a hitünket? Milyen bibliai ígéretekbe kapaszkodhatunk ilyenkor?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: