„MEDDIG?”

A kis szarv öntelt tevékenysége vezet el az ítéletért való kiáltáshoz. A kos és a kecskebak megnőtt, de azután letöretett (Dán 8:4, 7-8), a szarvval jelképezett hatalom viszont felmagasztalta magát (Dán 8:9-11). Ezért szakad fel Dánielből a kérdés a 13. versben: „Meddig tart e látomás…?”

Milyen konkrét helyzetek miatt hangzik el a kérdés Dán 8:13 versében?

A kérdés a szarvval jelképezett hatalomnak ugyan csak néhány tevékenységét emeli ki (talán éppen a legszörnyűbbeket), ám valójában az egész látomás tartalmára utal. A próféta a 8. fejezetben bemutatott eseményekről tudakozódik.

A Szentírásban a „Meddig?” kérdés mindig a fennálló helyzet változásának óhaját fejezi ki. Egyes esetekben Isten és a prófétái kérdezik az emberektől (2Móz 10:3; 4Móz 14:27; 1Kir 18:21). Máskor a nép (Zsolt 94:3; Jel 6:10) és az Úr angyala kiált így Istenhez (Zak 1:12). Az angyal szava (Dán 8:13; 12:6) panasz a folyamatos szenvedés miatt, könyörgés a változásért és felhívás az ítéletre. A kérdésben benne rejlik Isten végső győzelmének a reménye.

Mint Zak 1:13 versében, ahol Isten „nyájas szavakkal, vigasztaló szókkal” válaszolt, Dán 8:13 kérdésére is azonnal jön a felelet. A helyreállítás a „kétezer és háromszáz estvéig és reggelig” tartó időszakkal kezdődik el (vö. 14. vers).

Ha valóban felmérjük az emberiség helyzetét és azt, hogy prófétai időben élünk, nem maradhatunk csendben. A „Meddig…?” kérdésnek tovább kell hangzania. A világban körülnézve azért könyörgünk az Úrnak, hogy jöjjön és hozza el az új világot, amelyben „igazság lakozik” (2Pt 3:13). Isten ma is munkálkodik, amint Dán 8:14 versében megígérte, mégis várjuk, hogy majd véget vet a földön a gonosz uralmának és ismételt ígérete szerint dicsőségben visszatér.

Milyen körülmények között kérdeztük már Istentől, hogy „Meddig?” Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy Isten ura az eseményeknek, még ha most nyomasztónak tűnik is a helyzet, és nem tudjuk, mikor jön változás?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: