AT ÍTÉLET IDEJE

Olvassuk el Dán 7:7-10, 21, 22, 25-26 verseit! Mikor zajlik az ítélet, amiről ez a fejezet szól?

Mind a látomásban, mind az angyal magyarázatában az ítélet úgy következik be, hogy Isten cselekszik a kis szarv elbizakodottsága miatt, és akkor éri el csúcspontját, amikor a szentek elnyerik az országot. A Biblia szerint az ítélet idején megvan a kis szarv hatalma (Dán 7:8-9), csak a törvényszék döntését követően lesz megfosztva uralmától. Miután az ítélethozatal folyamata lezárul, minden földi birodalom megsemmisül (26. vers).

Ez kétségkívül azt jelenti, hogy az ítéletnek Jézus visszajövetele előtt kell megtörténnie. Itt tehát egy advent előtti ítéletről van szó, ami valamikor az „ideig, időkig és fél időig” (25. vers) tartó szakasz után kezdődik. Hiszen hogyan lehetne végső jutalmat vagy büntetést adni, ha előbb nem születne meg az ítélet?

A szentek Krisztus második eljövetelekor kapják meg jutalmukat, ami feltételezi, hogy ügyükben már megvan az ítélet. A bűnösökről, köztük a démoni erőkről pedig a millennium alatt döntenek, majd pedig Isten végrehajtja az utolsó ítéletet (lásd Jelenések 20. fej.).

Miért van szüksége Istennek az ítéletre? Nem azt írja az Ige, hogy „…ismeri az Úr az övéit”? 2Tim 2:19

Természetesen a Mindentudó Isten pontosan ismeri gyermekeit. Neki nincs szüksége az ítéletre ahhoz, hogy eldöntse, ki fog üdvözülni. Az advent előtti ítélet bizonyítja, hogy a Bíró igazságos, amikor megmenti népét. A mennyei lényeknek kell megbizonyosodni arról, hogy helyes döntés a szentek üdvözítése. Az ítélet jelentőségét mérlegelve nem feledkezhetünk meg a nagy küzdelem valóságáról, amire ezek a versek is utalnak, hiszen arról olvasunk, hogy az ítéletet az angyalok is figyelemmel kísérik. Isten más teremtményei is érdeklődést tanúsítanak a megváltási terv végkimenetele iránt.

„…ismeri az Úr az övéit.” Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy „az övéi” közé tartozunk? Mi az egyetlen módja, hogy biztosak lehessünk ebben? Róm 8:1


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: