A NAGY FŐPAP

Mit tudhatunk meg Krisztus főpapi szolgálatáról a következő igékből? Zsid 2:17-18; 3:6; 4:14-15; 7:24-28; 8:1-3

Jézus a „nagy főpapunk” (Zsid 4:14). Ő minden főpap és földi uralkodó felett áll. A Biblia sokféle jellemtulajdonságot kapcsol Jézushoz, a nagy Főpaphoz.

Könyörülő és hű. A könyörület és a hűség (Zsid 2:17) mint jellemző vonás tökéletesen illik Krisztusra, Közbenjárónkra, mert bőven adja ajándékait, valamint kitartóan hű Atyjához és hozzánk.

Együtt érez velünk. Jézus együtt tud érezni velünk (Zsid 2:18; 5:2, 7). Mivel emberként élt, bízhatunk részvétében, segítségében és tökéletességében. Az Ő helyzete azonban más, mint a miénk, hiszen benne nincs bűn (Zsid 4:15).

Felettünk áll. Főpapunkként Jézus nem a hívők közösségének része, mint Mózes volt; Ő felettünk áll. Mint fiú igazgatja atyja háza népét (Zsid 3:6). Krisztus vitathatatlan tekintéllyel bír a szentek közösségében.

Hozzánk hasonló. Jézus nem élt különleges előjogaival isteni eredete miatt. Hozzánk hasonlóan tapasztalt kísértéseket (Zsid 4:15). A Júdea pusztájában kiállt, válogatott próbák fizikai, értelmi és lelki dimenzióban egyaránt megkörnyékezték (Mt 4:1-11).

Értünk. Krisztus a mennyei szentélyben értünk áll az Atya színe előtt (Zsid 9:24) és esedezik (Zsid 7:25). Köszönjük meg Istennek, hogy isteni Közbenjárónk jelenik meg helyettünk az ítéletben!

Jézus „értünk” szolgál a mennyben. Mit jelent ez? Hogyan meríthetünk ebből erőt és bizonyosságot?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: