KRISZTUS VÉRE

A megváltó vér fogalma át- és átszövi az egész Bibliát. Miután Ádám és Éva vétkezett, az első áldozattól kezdve a vér mindenhol jelen volt, ahol állatáldozatok történtek. Az izraelita áldozati rendszert jellemezte a véres áldozat, azt a döntő igazságot szimbolizálva, hogy vér nélkül esélyünk sem lenne a bűnbocsánatra és az Isten színe elé járulásra. Kizárólag a vér által nyerheti el az ember Isten kegyelmét, léphet közösségre vele.

Olvassuk el A zsidókhoz írt levélből az alábbi szakaszokat, amelyek mind Krisztus vérével és az ószövetségi véres áldozatokkal foglalkoznak! Milyen tanítást találunk bennük?

Zsid 9:12

Zsid 9:14

Zsid 9:18

Zsid 9:22

Zsid 10:19

Zsid 12:24

Zsid 13:12

Zsid 13:20

Krisztus vére nem az életére utal, hanem helyettes halálára, így a helyettes áldozat feladatát hangsúlyozza. Krisztus kiontott vérének sokféle szerepe van. Általa van örök üdvösségünk, ez az, ami megtisztít a bűntől, biztosítja a bűnbocsánatot, megszentel, mint ahogy a feltámadást is Jézus vérének köszönhetjük.

A zsidókhoz írt levélben hangsúlyos szembeállítást fedezhetünk fel: Krisztus vére különb minden más vérnél. Senki másnak a vére nem szerezhet bűnbocsánatot. Egyedül Krisztus halála révén nyerhetünk bűneinkre bocsánatot – igaz ez úgy a kereszt előtti, mint a kereszt utáni időkre nézve (Zsid 9:15). Egyértelműen bizonyítja Krisztus vérének kiontása és mindaz, ami abból következik, hogy az Úr halála valóban helyettes áldozat volt, vagyis azt a büntetést szenvedte el, amit mi érdemelnénk.

Hogyan véd meg a cselekedetek általi üdvösség tévhitétől, ha megértjük Krisztus halálának jelentőségét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: