ÁLDOZAT MÓRIJA HEGYÉN

Mit tanult meg Ábrahám az áldozatról (1Móz 22:1-19)?

Mi volt Isten célja azzal, hogy óriási próbának vetette alá Ábrahám hitét? A pátriárka életét Isten ígéretei kísérték: a föld, az utódok, az áldások, egy fiú örökös ígérete, valamint az, hogy Isten gondoskodni fog Izmaelről. Ábrahám sok áldozatot hozott, de mindig valamilyen ígéret fényében. A Mózes első könyvében feljegyzett esetben viszont nem nyert ígéretet Istentől, csak azt a parancsot kapta, hogy áldozza fel az életre kelt ígéretet, saját fiát. Mivel ennek a parancsnak is engedelmeskedett, Ábrahám bizonyította, hogy Isten minden másnál fontosabb számára.

„Isten egyrészt Ábrahám lelkébe akarta vésni, hogy az evangélium valóság, másrészt próbára akarta tenni hitét a paranccsal, hogy ölje meg fiát. Azért kellett elviselnie a lelki gyötrelmet e félelmes próba sötét napjaiban, hogy saját tapasztalata által felfogjon valamit abból a hatalmas áldozatból, amelyet a végtelen Isten hoz az ember megváltásáért. Semmi más próba nem gyötörhette volna meg úgy Ábrahám lelkét, mint fia feláldozása. Isten gyötrelmes és gyalázatos halálra adta Fiát” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 120. o.).

Ábrahám ekkor két alapvető elvet értett meg az áldozattal kapcsolatban. Először azt, hogy csakis maga Isten tudja meghozni a valódi áldozatot, és kieszközölni az ember megváltását. Az Úr az, akinek gondoskodnia kell, és Ő meg is teszi. Ábrahám megörökítette ezt az elvet, amikor a helyet így nevezte el: „Jehova-jire”, vagyis „Az Úr gondot visel”. Másodszor, azt is megértette, hogy a valódi áldozat helyettes áldozat, mint ami megmentette Izsák életét. A kost „az ő fia helyett” áldozta fel Ábrahám (1Móz 22:13). Az Úr által biztosított állat Isten Bárányát, vagyis Jézus Krisztust előképezte, hiszen „az Úr mindnyájunk vétkét őreá veté” (Ézs 53:6-7; ApCsel 8:32).

Lenyűgöző tett volt Ábrahám teljes odaadása! Vajon ki tudja elképzelni, milyen tapasztalat lehetett ez az idős pátriárkának? Gondoljunk egy olyan esetre, amikor kizárólag hitünkre alapozva kellett egy nagyon fájdalmas lépést megtennünk! Mit tanultunk a próbából? Mennyire mélyen vésődött belénk a tanulság?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: