AZ ÁLDOZATOK FAJTÁI

Az ótestamentumi időkben a hívők különböző alkalmakkor, eltérő egyéni élethelyzetekben járulhattak áldozataikkal a szent helyre. Többféle állatot illetve dolgot vihettek áldozatként: tiszta állatokat, gabonát, italt és egyebeket. A szentélyszolgálatban az állatáldozat a legrégebbi elem, a papi szolgálattal együtt az izraelita szolgálat alapjához tartozott. A vallási élet elképzelhetetlen volt áldozat nélkül.

Az áldozatok mely fajtáit sorolják fel a következő igehelyek? 2Móz 12:21-27; 25:2-7; 3Móz 2:1-3; 4:27-31

Isten azért alapította az áldozati rendszert, hogy a hívők szoros kapcsolatba léphessenek vele. Ezért kellett áldozatokat vinni különböző helyzetekben: hálájuk jeléül, örömteljes ünnepek alkalmával, ajándékként, bűnbocsánatért, bűnbánati áldozatként, az odaszentelés jeléül vagy kárpótlásként.

A legfontosabb áldozatfajták közül megemlíthetjük az égőáldozatot (3Mózes 1), az ételáldozatot (3Mózes 2), a hálaáldozatot (3Mózes 3), a bűnért való áldozatot (3Mózes 4), a jóvátételi áldozatot (3Móz 5:14-6:7). Az első három önkéntes áldozat volt, ami emlékeztette az elkövetőt (és bennünket szintén), hogy végeredményben Isten tulajdona minden, amink van. Az égőáldozat a felajánló teljes odaszánását jelképezi, akár ételt, akár állatot, akár bármi mást vitt. A hálaáldozat volt az egyetlen, amiből az áldozat bemutatója is visszakapott valamennyit, hogy elfogyassza.

Az áldozatok másik két fajtája kötelező volt. Arra emlékeztette az embereket, hogy bár a bűnnek következményei vannak, a vétkek „helyrehozhatók”. Akkor ajánlották fel az izraeliták a megtisztulásért vitt áldozatot, amit gyakran „bűnért való áldozatnak” neveznek, ha rituális értelemben tisztátalanná váltak vagy pedig rádöbbentek, hogy valamilyen bűn miatt erkölcsileg beszennyeződtek.

Az áldozatok sokfélesége mutatja, hogy életünk minden területét Isten irányítása alá kell helyeznünk. Hogyan tanulhatjuk meg teljesen neki szentelni egész lényünket, mindenünket? Mi történik, ha az ember ezt nem teszi meg?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: