TŰZ ÁLTALI KERESZTSÉG

Az Ó- és az Újszövetség is különféle szimbólumokkal utal a Szentlélek munkájára, mint pl. a víz, a szél és az olaj. Keresztelő János egy másik képpel, a tűz hasonlatával írja le a Szentlélek tevékenységét (Mt 3:11; Lk 3:16). Sokan félreértették János szavait. A szövegben nem az áll, hogy „az majd keresztel titeket Szentlélekkel vagy tűzzel”, hanem „az majd keresztel titeket Szentlélekkel és tűzzel.” A mondat második fele („és tűzzel”) magyarázat a mondat első felére („az majd keresztel titeket Szentlélekkel”). A Szentlélek keresztsége a tűz általi keresztség. A keresztség szó az Újszövetségben nyolcvanszor fordul elő, és mindig teljes alámerítésre, bemerítésre vonatkozik.

A következő szakaszok elolvasása után fogalmazzuk meg, hogy mit fejez ki a tűz szimbóluma a Bibliában! 2Móz 3:2-4; 24:17; 1Kir 18:24; Mal 3:2-3; ApCsel 2:1-4; Zsid 12:29

A tűz Isten dicsőségét, jelenlétét és hatalmát szimbolizálja, ami a Szentlélek szolgálatában mutatkozott meg. A tűz általi keresztség azt jelenti: a Szentlélek által az ember elmerül Isten jelenlétének dicsőségében, hogy bizonyságot tegyen hatalmáról. Mózes az égő csipkebokornál találkozott Istennel, majd jelenlétének dicsőségéből eltávozott, hogy a fáraó előtt tegyen Istenről bizonyságot. Illés a Karmel-hegyen tett bizonyságot Izráel előtt Isten tüzes jelenlétének dicsőségéről. Amikor pünkösd napján égő tüzes nyelvek jelentek meg a tanítványok felett, ők képesek voltak olyan nyelveken is beszélni az Úrról, amelyeket azelőtt nem ismertek. A Szentlélek keresztsége azt jelenti, hogy az ember elmerül Isten jelenlétében és hatalmában, hogy eredményesen tudjon bizonyságot tenni dicsőségéről. A föld történelmének utolsó napjaiban Isten a népét az Ő erejével betelve küldi el, hogy bizonyságot tegyen dicsőségéről a világnak. A földet beragyogja majd Isten dicsősége. „Mert az Úr dicsőségének ismeretével betelik a föld, amiképpen a folyamok megtöltik a tengert” (Hab 2:14). János prófétai látomásában látta, amint egy angyal leszáll az égből „és a föld fénylett annak dicsőségétől” (Jel 18:1). A várakozó világ és az eseményeket figyelő világmindenség előtt a Szentlélek ereje által mutatkozik meg Isten dicsősége, jelleméből fakadó szeretete. A földön minden embernek alkalma lesz meghallani és megérteni Istennek az utolsó időkre szóló üzenetét.

Isten dicsősége, jelleméből fakadó szeretete megmutatkozik majd a világ előtt. Hogyan tudjuk az életünkkel bemutatni ezt a dicsőséget már most, a saját hatókörünkben? Mire van ehhez szükség a mi részünkről?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: