FELHÍVÁS AZ EFEZUSI GYÜLEKEZETNEK

A jelenések könyve 2. és 3. fejezetében bemutatott hét gyülekezet a keresztény egyház képét vetíti elénk, ahogy az évszázadok során változott. Ez a Biblia tanulmányozói által történelmileg elfogadott nézet, amit a hetednapi adventisták is vallanak.

Az angyal felszólította Jánost, hogy „Írd meg, amiket láttál és amik vannak és amik ezek után lesznek” (Jel 1:19). A hét gyülekezetről szóló látomás a múltra, a jelenre és a jövőre is vonatkozik. Olvashatunk benne Isten egyházának diadalairól, ugyanakkor kudarcairól is; beszámol győzelmekről és vereségekről. A hét gyülekezet a keresztény hit folyamatos haladását vázolja fel a történelemben, ugyanakkor mindegyik gyülekezetnek szóló üzenetben alapvető tanulságok rejlenek Isten mai népe számára. Efezus esetében ékes példát látunk arra, hogyan szólít fel ébredésre és reformációra a menny.

Milyen jó dolgokat említ meg Jel 2:1-6 szakasza az efezusi gyülekezettel kapcsolatban? Milyen problémák mutatkoztak?

Efezus a Kr. u. 31-100 közötti időszak újszövetségi egyházát jelképezi. Az első keresztényeket buzgó hit jellemezte. Megállás nélkül fáradoztak az evangélium terjesztése érdekében. A tanítványok őrizték az egyház tanbeli tisztaságát, nem tolerálták a tévtanításokat és hevesen védelmezték az igazságot.

Az idő múlásával viszont a tagok kezdték elveszíteni „első szeretetüket”. A hitbuzgalmat kötelességtudat váltotta fel. Jézus munkájának végzése fontosabbá vált számukra a vele való kapcsolatnál. Fokozatosan és szinte észrevétlenül kezdtek távolodni Jézustól. Fáradhatatlanul védelmezték a hitet, de saját lelki életük egy jelentős téren hiányt szenvedett. Égető szükségük volt a Jézus és egymás iránti szeretetre.

Milyen érzéseket tapasztaltál először, amikor megismerted Jézust? Hogyan tartható fenn az „első szeretet”? Miért fontos őrizni? Mi minden távolíthat el az első szeretettől?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: