ŐSZINTE MEGTÉRÉS ÉS BŰNVALLÁS

Milyen lelki elveket ismerhetünk meg 3Móz 5:5, Ézs 1:16-18, ApCsel 26:19-20 és 1Jn 1:9 verseiben, amelyek az őszinte megtéréssel és a bűnvallással kapcsolatosak?

Az őszinte megtéréssel mindig együtt jár a konkrét bűnök megvallása. A Szentlélek nem ködös bűntudat érzését kelti, hanem arról győz meg, hogy pontosan milyen fogyatkozásaink vannak.

„Az őszinte bűnvallomásnak mindig sajátos jellege van, és személyes bűnt ismer be. Ez lehet olyan természetű, hogy egyedül Istennek kell bevallani, vagy pedig olyan, hogy embertársainknak ártottunk, és ezért tőlük kell bocsánatot kérnünk. Avagy nyilvános természetű, s akkor nyilvánosan is be kell ismernünk. De minden beismerés határozott és tárgyilagos legyen, elismerve az elkövetett vétket” (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. 30. o.).

A Szentlélek azért győz meg a bűneinkről, hogy rádöbbentsen: szükségünk van Krisztus üdvözítő kegyelmére. Isten nem fog jobban szeretni, ha megtérünk, de segít, hogy jobban értékeljük a szeretetét. A bűnvallással nem érdemelhetjük ki a bűnbocsánatát, de bűnünket bevallva képesek leszünk elfogadni tőle a bűnbocsánatot. Isten nem szeret jobban, ha megbánjuk bűneinket, és akkor sem szeret kevésbé, ha ezt elmulasztjuk. Szeretete állandó. Az az egyedüli változó tényező, ahogyan mi fogadjuk a Szentlélek hívását.

Igazság szerint a szívünk nem tudja addig befogadni Isten gazdag áldásait, amíg a bűn lerakódása eltömíti lelki artériáinkat. A bűn érzéketlenné tesz a Lélek késztetésére, emiatt egyre nehezebb válaszolni hívására. A megtérés és a bűnök megvallása nyitja meg szívünk lelki csatornáit, hogy be tudjuk fogadni a Szentlélek jelenlétének és erejének túlcsorduló áldását.

Vágyunk bűneink bocsánatára, amikor megvalljuk azokat és megtérünk belőlük, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez egy kétirányú utca. Vagyis, hogyan viszonyulunk azokhoz, akik bántottak, de már a bocsánatunkat kérik? Ki az, akinek meg kellene bocsátanunk, még ha méltatlan is rá? Miért van nekünk olyan nagy szükségünk arra, hogy mégis megbocsássunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: