MEGTÉRÉS: ISTEN AJÁNDÉKA

A pünkösd előtti héten a tanítványok komolyan keresték Istent imában. ApCsel 1:14 szerint „mindnyájan egy szívvel-lélekkel foglalatosak valának az imádkozásban és a könyörgésben”. Ez a megfogalmazás a keresztények közötti erős egységet és összhangot érzékelteti, ami nem valósult volna meg a megtérés és a bűnök megvallása nélkül. Az ima és a bűnvallás készítette fel őket arra, aminek a következőkben kellett megtörténnie.

Milyen fontos pontokat emelhetünk ki Péter szavaiból ApCsel 5:30-32 verseit olvasva?

Péter itt két lényeges pontot említ meg. Először is: a megtérés ajándék. Amint szívünkben engedünk a Szentlélek késztetésének, Jézus a megtérés ajándékát adja. Másodszor pedig: a tanítványok élete bizonyította megtérésük valóságos voltát. Nemcsak prédikáltak a megtérésről, hanem tapasztalták is.

„Mialatt a tanítványok az ígéret beteljesedésére vártak, őszinte bűnbánattal alázták meg szívüket és vallották meg hitetlenségüket. Visszaemlékeztek Krisztusnak halála előtt mondott szavaira, s jobban megértették azok értelmét… Amint tiszta, szent életéről elmélkedtek, úgy érezték, hogy semmilyen fáradtság nem lehet túl terhes, semmilyen áldozat nem túl nagy, ha életükben bizonyságot tehetnek Krisztus szeretetreméltó jelleméről” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 23. o.).

A megtérés és a bűnvallás témája Az apostolok cselekedetei egész könyvében megtalálható (ApCsel 17:30-31; 26:19-20). „Isten jósága” az, ami megtérésre vezet. A Szentlélek meggyőző ereje hatására ismerjük fel, hogy szükségünk van a bűnöket megbocsátó Megváltóra. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy a Szentlélek nem tölti be a meg nem tért ember szívét (ApCsel 2:38-39; 3:19; Róm 2:8). A Lélek csak annak a szívébe költözik be, aki megtisztítja magát az önző ambícióktól, a személyes dicsőség és az elismerés vágyától.

Mi teszi nehézzé a bűnök bevallását és a megtérést? Miért áll az ember énje könnyen az őszinte megtérés útjába?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: