MEGHALLANI A LÉLEK SZAVÁT

Pált szolgálata során mindvégig a Lélek vezette, győzte meg, tanította és erősítette. Agrippa király előtt mondott védőbeszédében az apostol felidézte a damaszkuszi úton kapott mennyei látomását. Bizonyságot tett róla, hogy a zsidók és pogányok között végzett szolgálatának Jézus által rábízott célja volt: „Hogy megnyissad szemeiket, hogy setétségből világosságra és a Sátánnak hatalmából az Istenhez térjenek, hogy bűneiknek bocsánatát és a megszenteltettek között osztályrészt nyerjenek az én bennem való hit által” (ApCsel 26:18).

Gondolva a Szentlélek vezetésére, miért olyan figyelemreméltó, ahogy az apostol a damaszkuszi úton kapott látomásra reagált? Pál válaszával hasonlítsuk össze, ahogyan Agrippa király fogadta a Szentlélek hívását (ApCsel 26:19-32)!

Éles ellentétben Pállal, Agrippa király nem engedett a Szentlélek meggyőző erejének. Saját fontossága tudatával volt eltelve, gőgössége és önző vágyai miatt ellenállt a Szentlélek késztetésének, ami hívta, hogy új életet találjon Krisztusban.

Jézus félreérthetetlenül kijelentette: „Még egy kevés ideig veletek van a világosság. Járjatok, amíg világosságotok van, hogy sötétség ne lepjen meg titeket; és aki a sötétségben jár, nem tudja, hová megy. Még a világosságotok megvan, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek” (Jn 12:35-36).

Miközben engedelmesen követjük a Szentlélek vezetését és Isten igazságának világosságában járunk, az Úr folyamatosan több és több világosságot, igazságot nyilatkoztat ki nekünk. Viszont ha elhárítjuk a Szentlélek késztetését, minél inkább ellenállunk neki, annál jobban megkeményedik a szívünk.

„Majdnem ráveszel engem, hogy kereszténnyé legyek” (ApCsel 26:28). Ez a Biblia egyik legmegrendítőbb és legszomorúbb mondata! Hogyan fenyegethet bennünket is a hasonló reagálás veszélye? Miért mondhatjuk, hogy ugyanaz az elv mutatkozik meg akkor is, ha valaki eltér az Úrtól, mint Agrippa szavaiban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: