AZ ÍGÉRET ELNYERÉSE

A tanítványok kis csoportja számára reménytelennek tűnhetett a küldetés, hogy az egész világra elvigyék Jézus szeretetének és igazságának üzenetét. A feladat óriási, mérhetetlen volt; valószínűleg elképzelhetetlennek tartották, hogy ez még az ő életükben megtörténjen (mi is érezhetünk hasonlót). Becslések szerint a Római Birodalom népessége az I. században hozzávetőleg 180 millió lehetett. Az apostolok cselekedetei 1. fejezetéből tudjuk, hogy pünkösd napján százhúsz hívő gyűlt össze a felházban, tehát a birodalomban átlagosan 1.4 millió főre jutott egy keresztény. Emberileg elképzelhetetlen volt, amire Jézus parancsot adott, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot.

Olvassuk el Az apostolok cselekedetei 2. fejezetét! A Szentlélek kiárasztása milyen eredménnyel járt az őskeresztény egyházban?

Lélegzetelállító eredményeket láthattak! A keresztény egyház robbanásszerű növekedésnek indult. Tízezrek tértek meg. Jézus szeretetének üzenete a birodalom legtávolabbi részeire is eljutott. Az ifjabb Plinius a mai Törökország északi partvidékén húzódó Bitinia római provinciájának volt a kormányzója. Kr. u. 110 körül írt Traianus császárnak, levelében beszámolt az általa vezetett hivatalos eljárásokról, amelyeknek a keresztények felkutatása és kivégzése volt a célja. „Sokakat, minden korú, társadalmi osztályhoz tartozó embereket, férfiakat és nőket a törvényszék elé idéztek és fognak idézni. Nem csupán a városokba, de a falvakba, még a vidéki területekre is behatolt ennek a babonaságnak a fertőzése” (azaz a kereszténység).

Figyelemreméltó idézet! Kitűnik belőle, hogy alig néhány nemzedék ideje alatt a kereszténység a társadalom csaknem minden szintjét áthatotta, még a távoli provinciákban is. Kilencven évvel később, Kr. u. 200-ban Tertullianus, a kereszténységre áttért római ügyvéd bátor levelet írt a római magisztrátusnak a kereszténység védelmében. Büszkén állította, hogy „minden városnak majdhogynem az összes polgára keresztény.”

Az apostolok története feljegyzi a bizonyságtétel iránt elkötelezett, felélénkült egyház életének eseményeit. A lelki megújulás mindig szenvedélyes bizonyságtételhez vezet; ez következik abból, ha az ember élete átalakul. Jézus így szólt tanítványaihoz: „Kövessetek engem, és azt mívelem, hogy embereket halásszatok” (Mt 4:19). Minél szorosabban járunk Jézussal, annál jobban törődünk azzal, amit Ő fontosnak tart. Csak akkor fordulhat elő, hogy nem nagyon akarunk másoknak is beszélni szeretetéről, ha távolról követjük az Urat, tehát lelki megújulásra van szükségünk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: