SZABADSÁGUNK

Gondolkoztunk már azon, hogy miért is olyan különösen fontos az imádság? Miért kell kérnünk Istentől a Szentlelket? Vajon nem kész ránk árasztani Lelkét?

E kérdésekre akkor találjuk meg a választ, ha megértjük, hogy Isten tiszteletben tartja a szabad akaratunkat. A teremtéskor az erkölcsi döntés képességével ruházott fel bennünket. Imáink előtt is mindent megtesz értünk és általunk, amit csak megtehet, de a választásaink korlátokat szabnak neki.

Imánkban elismerjük, hogy egészen Istenre hagyatkozunk, ezért beavatkozhat az életünkbe. Minél többet imádkozunk, annál inkább elismerjük mindenhatóságát. Ha imádkozunk, a Szentlélek felkészíti a szívünket arra, hogy még jobban be tudjuk fogadni Őt. Minél többet imádkozunk, annál inkább engedjük, hogy a Szentlélek „megfeszítse” bűnös vágyainkat. A jó és a rossz közötti nagy küzdelem során az ima teszi lehetővé, hogy Isten nagyobb erővel cselekedjen az életünkben.

Beszéljük meg 2Kor 10:3-5 verseit! Mit jelent az a kifejezés, hogy „a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erősek az Istennek” (4. vers)? Milyen fegyverek ezek? Milyen küzdelemre utal itt Pál? Miért használja ezt a hasonlatot? Mit mondhatunk el arról a küzdelemről, aminek mi is részesei vagyunk?

Adventistaként sokat beszélünk a Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelem valóságáról. Tudjuk, hogy mindannyian részesei vagyunk. Magunkra hagyatva semmi esélyünk nem lenne Sátánnal szemben. Egyedüli reménységet a Jézussal való kapcsolatban találunk, amiben pedig központi szerepe van az imaéletünknek, a lelki harc mindannyiunk számára nélkülözhetetlen lelki fegyverének. Jézusnak szüksége volt az imára, hát akkor nekünk mennyivel nagyobb szükségünk van rá!

„Nekünk is időt kell szakítanunk az elmélkedésre, imádkozásra és lelki felüdülésre. Nem értékeljük az ima erejét és hatékonyságát úgy, ahogy kellene. Az ima és a hit megvalósítja azt, amire a földön semmilyen hatalom nem képes” (Ellen G. White: A Nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 368. o.).

Hogyan tapasztaltuk már a saját életünkben a Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelem durva valóságát? Milyen segítséget kaptunk ima által a küzdelemben? Hol lennénk most az ima nélkül?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: