A PRÓFÉTA LELKI GYÖTRELME

Mik 1:1-9 szakaszában a próféta felhívást intéz a föld minden népéhez, hogy legyenek tanúi, amint Isten ítéletet tesz bűnös népe felett. Külön megnevezi a fővárosokat, Jeruzsálemet és Samáriát, amelyek vezetői nem adtak jó példát arra, hogy mit jelent teljes szívvel az Urat szolgálni. Először ez a két város pusztul el.

Mikeás életében óriási feszültséggel jelentkezett a pusztító ítélet gondolata. Prófétai hivatása Isten céljaihoz kötötte a prófétát, ezért nem volt választása, hirdetnie kellett, ami a közeljövőben várható volt. Mikeás szerette népét, amelyhez tartozott; ő maga is kesergett amiatt, hogy majd fogságra vitetnek. A próféták fizikai és lelkiállapotának gyakran a rossz hírek ártottak leginkább.

Mit találunk a következő igeszakaszokban a próféták nehéz sorsára vonatkozóan? 4Móz 11:10-15; 1Kir 19:14; Jer 8:21–9:2; Ez 24:15-18; 2Kor 11:23-27

Isten prófétáinak élete összefonódott az általuk hirdetett üzenetekkel. Nem örömmel szóltak a várható rettenetes dolgokról. Gyakran keseregtek a közelgő katasztrófák miatt. Fájdalmuk valóságos volt. Hallgatóik számára az üzenetet prófétai szavakkal és külső jelekkel is közvetítették, amelyekben sokszor megmutatkozott a szívük mélyéről fakadó nagy fájdalom. Isten ítéletét Mikeás hasonlóan fogadta, mint Ézsaiás, aki három évig járt félmeztelen, mezítláb, ezzel mutatva a rájuk váró fogság szégyenét. Olvashatunk arról is, hogy Ellen White mennyit szenvedett szolgálata során. Isten követeinek valóban nagy megpróbáltatásokat kellett kiállni.

Olvassuk el 1Pt 4:14-16 verseit, majd pedig gondoljunk a saját nehézségeinkre! Mennyi szenvedés ért bennünket amiatt, hogy Istent követjük? És mennyi baj következett ránk a hűtlenségünk miatt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: