ISTEN ELÉ ÁLLNI

„…készülj Istened elé, oh Izráel” (Ám 4:12)!

Ámósz próféta könyve 4. fejezete Izráel bűnlajstromával kezdődik, majd a számadás napjának hirdetésével zárul. Isten különösen azt kéri számon népétől, hogyan élnek és hogyan bánnak az emberekkel.

A próféta felsorolt számos természeti katasztrófát, amelyek bármelyike önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy a népet Istenhez fordítsa. Hét csapást nevezett meg az Istennel kötött szövetség megtörésének teljes büntetéseként (Mózes harmadik könyve 26. fejezetével összhangban). Néhány tragédia az egyiptomi csapásokra emlékeztet, míg az utolsó leírásában egyértelműen Sodoma és Gomora teljes pusztulására utalt Ámósz.

A csapásoknak normális esetben mire kellene késztetnie az embereket, ha arra gondolunk, amit Salamon a templomszentelő imájában mondott (1Kir 8:37-40)?

Az már nem volt természetes, ahogyan Izráel népe viselkedett, Isten pedig már nem tudta rávenni őket, hogy figyeljenek rá. Isten ítéletei következtében a nép szíve meg is keményedett. Mivel nem fordultak az Úrhoz, Ámósz a bűnbánat utolsó esélyét tárta eléjük.

Elmondta, hogy közeleg a végső ítélet, de azt nem határozta meg pontosan, milyen is lesz. Ámósz szavainak kísérteties bizonytalansága miatt az ítélet fenyegetése még inkább baljóslatúnak tűnt. Izráel nem kereste az Urat, tehát Isten indul el, hogy találkozzon népével. Ha a büntetés nem jár eredménnyel, vajon az Istennel való találkozás megmenti őket?

Ám 4:12 ezekkel a szavakkal kezdődik: „Azért hát ekképpen cselekszem veled Izráel!” Ebben a kifejezésben a tradicionális eskü szövege visszhangzik. E komoly kijelentéssel arra szólítja a népet, hogy erre válaszul úgy készüljön az Istennel való találkozásra, mint ahogy egykor az őseik tették a Sínai-hegynél, az Úr megjelenése előtt (2Móz 19:11, 15).

Olvassuk el ismét, figyelmesen Ám 4:12-13 verseit! Mit tennénk, ha egyszer csak ezt hallanánk: „készülj Istened elé, oh [gondoljunk a saját nevünkre]”? Mi lehet egyedüli reménységünk (Róm 3:19-28)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: