TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Jóel próféta neve gyakori volt a bibliai időkben. Azt jelenti, hogy „az Úr az Isten.” Ez a név valóban illik a könyv fő témájához: csak Isten szent és igazságos igazán, munkája eredménnyel jár a földön. Ő tartja kézben népe és a többi nemzet történelmét, és ugyanez igaz minden ember életére nézve is.

„Az örökkévalóság végtelenül súlyos kérdései elméleti vallásosságnál többet követelnek tőlünk; többet a szavak és formaságok vallásánál, amelyből kimaradt az igazság. Isten megújhodást és reformációt kíván. A Biblia szavának, és csakis a Bibliának kell megszólalnia a szószéken. De a Bibliát megfosztották hatalmától, és ezért a lelkiség mércéje alább szállt. Ma sok prédikációból hiányzik a lelkiismeretet felébresztő és lelket megelevenítő mennyei hang. A hallgatók nem tudják elmondani: ’Nem hevült-e szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, amikor feltárta előttünk az Írásokat’ (Lk 24:32, új prot. ford.)? Sokan kiáltanak az élő Istenhez, jelenlétére vágyakozva. Szóljon hát Isten Szava az emberek szívéhez! Az eddig csupán hagyományt, emberi elméleteket és irányelveket hallók hadd hallják meg annak hangját, aki megújíthatja lelküket az örök életre” (Ellen G. White: Próféták és királyok. 2. kiad. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 388. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Jóel üzenete milyen szempontból tekinthető különösen fontosnak számunkra, akik az idők végén élünk, amikor kétségkívül súlyos és komolyságra intő események állnak előttünk?

2) Olvassuk el egyszerre Jóel próféta könyvét, majd válaszoljunk a következő kérdésre: Jóel üzenete milyen mértékben volt alkalmazható saját nemzedéke számára és mennyire mutat előre a jövőre?

3) Jóel próféta könyvében olvashatunk különféle isteni áldásokról, amelyeket népére áraszt az Úr. Vajon ez a prófécia különbséget tesz az anyagi és a lelki áldások között? Ha igen, hogyan?

4) A nagy küzdelem koncepciójának megértése mennyiben segít, ha a világra váró rettenetes próbákra és bajokra gondolunk?

5) A pénteki idézetben Ellen White ír az „elméleti vallásosság”-ról. Mit jelent ez? Honnan tudhatjuk, hogy hitünk igaz vagy csupán elméleti, elképzelt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: