„FÚJJÁTOK A KÜRTÖT!”

Amikor valamilyen természeti katasztrófa történik, sokan ilyen kérdéseket tesznek fel: „Miért engedte Isten, hogy ez megtörténjen?” „Egyesek miért élték túl, amikor mások meghaltak?” „Van ebben valami tanulság a számunkra?” Jóel számára nem volt kétséges, hogy a sáskák csapása által mélyebben bepillanthattak Isten egyetemes tervébe. Isten ihletésére az 1. fejezetben a nemzet válsághelyzetét az országban uralkodó lelkiállapottal hozza összefüggésbe. A sáskák semmit nem hagytak meg, amit áldozatként vihettek volna az Úr elé. Az étel- és italáldozat a templomban bemutatott napi áldozat részét képezte a 2Móz 29:40 és 4Móz 28:28 verseiben feljegyzett parancsok szerint. Komoly dolog volt az áldozatok szüneteltetése, mindenesetre figyelmeztetést jelenthetett a népnek arra nézve, hogy milyen súlyos helyzetben vannak. Nem volt lehetőség az áldozatok bemutatására, ami az Isten és Izráel közötti szövetség megtörését jelképezte. Ám a próféták többségétől eltérően Jóel nem elemezte hosszasan a nép vétkeit, mert őt sokkal inkább az Izráel isteni Orvosa által előírt gyógymód foglalkoztatta.

Mit mond Jóel a népnek Jóel 1:13-20 szakaszában? A körülmények ugyan sajátságosak voltak, mégis az ebben a részben elhangzottak milyen szempontból hasonlítanak ahhoz a kéréshez, ami a Biblia más részeiben is megtalálható, úgy az Ó- mint az Újszövetségben?

A próféta sürgeti a vallási vezetőket, hogy nemzeti ima- és böjtnapot hirdessenek, hogy az emberek mélyen a szívükbe nézhessenek, elforduljanak bűneiktől és visszatérjenek Istenhez. Így megújulhat bizalmuk Isten szeretetében és igazságosságában, úgy kerülhetnek ki ebből a helyzetből. Végül e katasztrófa nyomán a hívők és az Úr kapcsolata elmélyülhet.

Az egész Szentírás úgy mutatja be Istent, mint aki a természet Ura, aki megteremtette, fenntartja és isteni céljai érdekében felhasználja azt. A természeti katasztrófa idején Jóel próféta azt mondja, hogy a nép ne a ruháját szaggassa meg, hanem a szívét; tárja ki Isten kegyelme, könyörülete előtt.

Különféle formában érhetnek a bajok. Amikor pedig ez bekövetkezik, milyen bibliai ígéretekbe kapaszkodhatunk, hogy reményt és erőt merítsünk a kitartáshoz, akármit gondolunk is a bajokról és kiváltó okukról? Milyen ígéretek mondanak különösen sokat nekünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: