JÁRNI TANULÓ GYERMEK

„Mikor még gyermek volt Izráel, megszerettem őt, és Egyiptomból hívtam ki az én fiamat… én tanítottam járni Efraimot; ő vette őket karjaira, de ők nem ismerték el, hogy én gyógyítottam meg őket” (Hós 11:1, 3).

Ezekben a versekben Hóseás azt fejezi ki, hogy az Úr kisgyermekét gyengéden gondozó szülőként bánt népével. A szülő kedvesen, türelemmel tanítgatja gyermekét járni, karjába veszi, nehogy elessen. Így gondoskodott az Úr Izráelről kezdettől fogva. A szerető és megbocsátó Isten áll Hóseás üzenetének középpontjában, aki akkor is könyörületes, amikor fegyelmez. Haragja ijesztő lehet, ám kegyelme olyan hatalmas, hogy azt fel sem foghatjuk.

Mi a közös 5Móz 8:5, Péld 13:24, Zsid 12:6 és Jel 3:19 verseiben? Milyen vigasztaló gondolatot találunk ezekben a szakaszokban?

Mózes által tudatta Isten Egyiptom uralkodójával, hogy Izráelt különleges gyermekének tekinti (2Móz 4:22-23). A föld minden népének tagjai – beleértve Egyiptom lakóit is – Isten gyermekei, de az Úr elsőszülött gyermekének választotta Izráelt, akit különleges kiváltságok illettek meg. Ám a kiváltságokkal felelősség is járt. A pusztában az Úr karjába véve vitte népét, „amiképpen hordozza az ember az ő fiát” (5Móz 1:31). Alkalmanként meg is fegyelmezte, ahogy „megfenyíti az ember az ő gyermekét” (5Móz 8:5).

„Mindazok, akik ebben a világban hű szolgálatot teljesítenek Istennek vagy embertársaiknak, előkészítő képzést kapnak a szenvedések iskolájában. Minél fontosabb a megbízatásuk, minél magasabb rendű a szolgálatuk, annál súlyosabb vizsgálaton és próbákon kell átmenniük, és annál szigorúbb fegyelmezésben részesülnek” (Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 150. o.).

Nem kérdés, hogy minden szerető szülő fegyelmezi gyermekét, mindig a gyerek javát szolgálva. Ha a távolról sem tökéletes, bűnös emberek így járnak el, mennyivel inkább bízhatunk Isten irántunk való szeretetében, még a nehéz időkben is!

Sokunk számára nem az az igazi kérdés, hogy bízhatunk-e Isten fegyelmező tetteiben. Többnyire azzal küzdünk, hogy hogyan magyarázzuk a próbákat, amelyekbe belekerülünk. Honnan tudhatjuk, hogy amin éppen átmegyünk, azzal Isten „a szenvedések iskolájában” akar tanítani vagy inkább más a helyzet? Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: