„MIKOR MÉG BŰNÖSÖK VOLTUNK…”

A Biblia egészében azt találjuk, hogy Isten az ember bűnösségére megváltással válaszol, amire az őszinte, önzetlen szeretet készteti. Teljes joggal hagyhatta volna, hogy Ádám és Éva martalékul essen Sátán pusztító erejének, végtére is ők döntöttek. Isten azonban tudta, hogy Ádám és Éva nem mérte fel tette igazi jelentőségét. Ezért elhatározta, hogy ad nekik alkalmat az újabb döntésre, miután még több ismeretet szereztek.

Hogyan világít rá Róm 5:6-11 szakasza Isten kegyelmének lényegére?

Ha valaki megbánt, általában elvárjuk, hogy bocsánatot kérjen tőlünk, mielőtt helyreállna a jó viszony közöttünk. A bocsánatkérés természetes dolog ilyen esetekben. A megromlott kapcsolat teljes helyreállításához szükséges, hogy aki rosszat tett, az valóban sajnálja, amit elkövetett és vállaljon érte felelősséget. Isten viszont nem várta meg, hogy a bocsánatát kérjük, ő tette meg az első lépéseket. Amikor még bűnösök voltunk, meghalt értünk – csodálatos tanújele ez az isteni szeretetnek.

A mi viselkedésünk milyen Istenéhez képest? Mennyire gyakran sértődünk meg, gerjedünk haragra vagy törünk bosszúra, ahelyett, hogy a megbékélést munkálnánk? Örökké hálásak lehetünk, hogy Isten nem így bánik velünk!

A szeretet igazi jelentését mutatja be Isten azzal, ahogyan a bűnösökkel bánik. Ez nem csupán érzés, hanem elvi alapú magatartásforma. Minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a vétkes fél megbéküljön azzal, aki ellen vétett, és így helyreálljon a kapcsolat. Abból láthatjuk, hogyan tekint a mi bűneinkre Isten, ahogyan Ádám és Éva bűnét kezelte.

„A Golgota eseményei a legmélyebb érzéseket keltik. Senkit nem ítélnek el, ha mély átélést tanúsít e téma hallatán. Gondolatainkkal fel nem foghatjuk, soha el nem tudjuk igazán képzelni, hogy a tökéletes, ártatlan Krisztus ilyen fájdalmas halált szenvedett el, a világ bűneinek súlyát magára véve! Lenyűgöző szeretetének hosszúságát, szélességét, magasságát és mélységét fel nem mérhetjük” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 2. köt. 213. o.). Valóban nem mérhetjük fel Isten szeretetének nagyságát, de miért fontos mégis, hogy törekedjünk rá?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: