EGÉSZSÉGÜNK SÁFÁRAI

A negyedévi tanulmány során már többször utaltunk rá, hogy Isten eredeti teremtése „jó”, sőt „igen jó” volt. Minden és mindenki a Teremtő kezéből került ki, méghozzá tökéletesen. Nem volt rosszullét, betegség vagy halál. Az evolúciós elképzeléssel ellentétben, ami szerint a betegség, rosszullét és a halál pontosan a teremtés folyamatának része, ezek a dolgok csak a bűneset után, a bűn belépését követően jelentek meg. Tehát csakis a teremtési történet hátterén érthetjük meg az egészségre és a gyógyulásra vonatkozó bibliai tanítást.

Mi a felelősségünk Isten előtt a testünkről való gondviselés terén (1Kor 6:19-20)?

Testünket nevezhetnénk agyunk hordozó eszközének. A Szentlélek pedig agyunkon keresztül lép kapcsolatba velünk. Ha szeretnénk kapcsolatban állni Istennel, gondot kell viselnünk testünkről – benne agyunkról is. Amikor testünknek ártunk, lelki és fizikai értelemben egyaránt önmagunkat pusztítjuk. E szövegek szerint az egészség kérdésköre, a testünkről mint „Isten templomáról” való gondviselés valójában örök következményekkel járó erkölcsi kérdés.

Istennel való kapcsolatunknak fontos része egészségünk őrzése. Az egészségünket illetően természetesen bizonyos dolgok kívül esnek a hatókörünkön. Vannak hibás génjeink, egyaránt ki vagyunk téve olyan vegyi anyagoknak vagy ártó hatásoknak, amelyekről igazán nincs is tudomásunk és mindenkit veszélyeztetnek fizikai sérülések is. Ezt Isten jól tudja. Amennyire azonban rajtunk áll, a tőlünk telhető legtöbbet meg kell tennünk egészségünk megőrzéséért, tudva, hogy Isten a saját képére teremtett.

„Aki istenfélőnek mondja magát, ne vegye közömbösen testi egészsége kérdését, ne áltassa magát azzal, hogy a mértéktelenség nem bűn és nem befolyásolja a lelkiséget. A fizikai és az erkölcsi természet között szoros a kapcsolat. A fizikai szokások vagy nemesbítik, vagy lealacsonyítják az erkölcsi tisztaság szintjét… A magasabb rendű és nemesebb képességeket gyengíti minden olyan szokás, ami nem erősíti az emberi szervezet egészséges működését” (Ellen G. White: The Review and Herald. 1881. jan. 25.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: