GONDOSKODÁS AZ ÉLŐVILÁGRÓL

„Mert enyém az erdőnek minden vadja, a barmok az ezernyi hegyeken” (Zsolt 50:10). Ebben a versben mi érinti a föld feletti sáfárság gondolatát?

Milyen szempontból áll éles ellentétben Jel 4:11 gondolata azzal az általános ateista nézettel, ami szerint a természet világának nincs teremtője, csupán véletlenül jött létre?

Az állatok megteremtése nem véletlenül történt, nem is egy későn jött gondolatnak köszönhető. Isten szándékában állt megteremtésük. Azt akarta, hogy létezzenek. Éppen ennek a gondolatnak kell meghatároznia, hogyan viszonyuljunk hozzájuk (lásd még 2Móz 23:5, 12; Péld 12:9; Lk 14:5)!

Az állatokkal való kegyetlenkedést és a szenvedésük iránti közönyt általában a személyiségzavar jeleként tartják számon. Számos szervezetet hoztak már létre annak biztosításáért, hogy az állatok megfelelő bánásmódban részesüljenek, ami nagyon helyes dolog. Vannak azonban olyanok is, akik a másik végletbe estek. Szerintük az ember lényegében nem értékesebb az állatnál, ezért nem kell másként bánni vele. Ez a gondolatmenet több szempontból is logikusan következik az élet eredetének evolúciós elképzeléséből. Végtére is, ha az állatvilágtól csupán az idő és a véletlen választ el, akkor emberként ugyan miért lennénk bármennyivel is különbek? Egy filozófus az érvelésében odáig is elment, hogy egy csirkének vagy egy halnak több „személyisége” van, mint az anyaméhben fejlődő embriónak vagy akár egy újszülött gyermeknek. Talán mulatunk az efféle elgondoláson, ám ez logikai úton valóban levezethető az ember eredetének ateista, evolucionista nézetéből.

Természetesen a Szentírás nem támaszt alá efféle gondolatokat. Isten tervében az ember különleges státuszt kapott, mást, mint az állatok (lásd 1Móz 3:21; 2Móz 29:38; 3Móz 11:3).

Magunkat egy ateista, evolucionista módon gondolkodó ember helyébe képzelve vezessük le, hogy miért nem kellene másképp viszonyulni az állatokhoz, mint az emberekhez! Vajon az ember korábban kialakított nézete mennyiben határozza meg, hogy végül milyen következtetésre jut? Az iménti példa alapján hogyan látjuk ezt a kérdést?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: