A TEREMTÉSKOR KAPOTT URALOM

1Móz 1:26 értelmében Ádám uralma kiterjedt a földi teremtés egészére – a tengerre, a szárazföldre és a levegőre. Az a gondolat is beletartozik az uralom körébe, hogy az embernek hatalma van a többi teremtmény felett. A természet erőivel kapcsolatban azonban ilyesmi nem hangzik el, csak az élőlényekre vonatkozóan. A szöveg szerint ez az uralom egyetemes jellegű: lényegében Ádám lett a föld uralkodója.

Olvassuk el ismét a 8. zsoltárt! Hogyan fogadta Dávid a megtiszteltetést, amit Isten az embernek adott? Mit jelent az, hogy „dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad”, ha a föld feletti uralomra gondolunk?

1Móz 2:19 szerint Ádámnak az volt az egyik legelső feladata, hogy el kellett neveznie az állatokat. A bibliai időkben nagy jelentőséget tulajdonítottak a neveknek. A név általában utalt a személyiségre, sőt gyakran a státuszra is. Ádámnak joga volt nevet adni a madaraknak és a szárazföldi állatoknak, tehát ez is megerősítette, hogy uralmat kapott az állatok felett.

Hogyan mutatkozik meg 1Móz 2:15 versében a sáfárság alapelve?

Isten rábízta Ádámra azt a feladatot, hogy viseljen gondot az Édenkertről, őrizze és gondozza. A héber smr gyök általában „védelmezni”, „őrizni” jelentéstartalmat hordoz, és a fordításban is ezt találjuk. Isten ajándéka volt az Édenkert, amit szeretete kifejezéseként Ádámnak adott – akire viszont ezzel felelősséget is ruházott. A teremtés idején kapott uralomnak a felelősség még újabb bizonyítéka volt.

Hogyan hat a környezethez való viszonyulásunkra az, hogy Istent tartjuk Teremtőnknek, vagy konkrétabban az, ahogyan a teremtési történetet értjük? Mennyiben véd ez a felfogás egyrészt attól, hogy vészes közönyt tanúsítsunk a környezet iránt, másrészt pedig attól, hogy fanatikus módon bálványozzuk a természet világát?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: