TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A helyes erkölcsi felfogás sok szempontból szorosan kötődik az ember eredetének kérdéséhez – főként igaz ez a szexualitásra nézve. Az evolúció filozófiája például nem ad objektív alapot az erkölcs és a szex kapcsolatára. Az állatvilágban a párzási szokásoknak különféle formái léteznek. Bizonyos fajok kapcsolata nevezhető poligámnak, mások pedig véletlenszerűen párosodnak, de van néhány olyan állatfaj is, amely többnyire monogámnak tekinthető, viszont a genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy több monogámnak tartott faj valójában nem is az. Sok olyan állatfaj létezik, amelyek nőstényeinek egyszerre született utódai nem ugyanattól az apaállattól származnak. A Teremtőtől eredő erkölcs objektív normája nélkül nem lenne semmi alap arra, hogy az emberi nemiség különböző megnyilvánulásait bárki erkölcsileg jónak vagy rossznak nevezze. Éppen innen indul ki a mai társadalmi nyomás is, hogy elismertessék az egyneműek partneri kapcsolatát. A házasság csak a teremtés fényében értelmezhető helyesen.

„Mind az Ó-, mind az Újszövetség felhasználja a házassági kapcsolatot a Krisztus és népe között fennálló gyöngéd és szent egység szemléltetésére. Jézus gondolataiban az esküvői szertartás öröme előremutatott arra a boldog napra, amikor menyasszonyát hazaviszi atyja házába, és a megváltottak a Megváltóval együtt ülnek le a Bárány menyegzői vacsorájához” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 118. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Darwin elmélete tagadja a bibliai teremtéstörténet. A darwinizmus milyen szabályokat ad a nemi életre vonatkozóan, vagy kitér erre egyáltalán? Hogyan viszonyul ez a Biblia szerinti ideális állapothoz?

2) Milyen példákat találunk a Bibliában a jó házasságra és a boldog otthonra? Nevezzünk meg olyan bibliai szereplőket is, akiknek házassága, családi élete nem volt boldog! Mit tanulhatunk ezekből a történetekből?

3) Olvassuk el, mit ír Péld 31:10-31 szakasza a „derék asszony”-ról! Milyen legyen a férj jelleme?

4) Mivel járulhat hozzá gyülekezetünk az ideális házassági kapcsolatok erősítéséhez, ápolásához? Milyen gyakorlati lépéseket tehetünk ennek érdekében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: