A HÁZASSÁG HASONLATA

Aki tanulmányozza a Bibliát, jól tudja, hogy úgy az Ó-, mint az Újszövetség a házassággal szimbolizálja Isten és szövetséges népe kapcsolatát. Éppen ezért utal például a Biblia számos alkalommal a hűtlen asszony képével az ókori Izráelben uralkodó hitehagyásra és elhajlásra. Mózes második könyvében az Úr felszólította népét, hogy ne lépjenek szoros kapcsolatba a körülöttük élő pogány népekkel, akiknek elferdült szokásai rossz útra téríthetik Izráel népét is.

Milyen kifejezést használ az Úr a figyelmeztetésben, amit 2Móz 34:15-16 versében találunk? Hogyan értsük ezt annak fényében, hogy népének „férje” az Úr (lásd Jer 3:14)?

A hívők egymás közötti és Krisztussal való egységére utal az a kép, hogy az egyház Krisztus menyasszonya, természetesen a Biblia szerinti ideális házasság fogalmai szerint – a férfi és a nő szereteten alapuló, önfeláldozó kapcsolatában – értelmezve.

Olvassuk el Ef 5:28-32 és Jel 19:5-9 verseit! Milyen tanítás rejlik ezekben a részekben?

Az Írás itt az ideális házassági kötelékhez hasonlítja az Isten és népe közötti kapcsolatot. Az Úr meghitt, bensőséges közösségbe hívja népét. Lenyűgöző ez a kép, mutatja, hogy milyen komoly érdeklődést tanúsít Isten a népe iránt és közösségre kíván lépni velünk.

Mely döntéseink révén kerülhetünk közelebb az Úrhoz és az ideális bibliai házasság formájához? Ehhez miért kellenek olyan döntések, amelyeket csakis mi magunk hozhatunk meg?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: