AZ ÉRTÉKEK ŐRZÉSE

Istennek az emberiség iránti szeretetére az egyik legjobb példa az ember nemisége, ami az Úr csodálatos ajándéka. Ám a többi ajándékhoz hasonlóan ezt sem feltételek nélkül kapjuk. Azaz, nem élhetünk vele akárhogy. Isten meghatározott bizonyos szabályokat. Egészen világosan megfogalmazta, hogy a házasság kötelékén belül éljen nemi életet a férj és a feleség – férfi és nő. Bűn minden más, ami ezen a körön kívül esik.

Nézzük meg, mennyire komolyan veszi Jézus azt, amiről Mt 5:27-30 verseiben olvasunk! Végső soron mi forog kockán?

Nagyon helyes, hogy a figyelmet Jézusnak a bűnösök iránt tanúsított kegyelmére és bűnbocsánatára összpontosítjuk, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról a magas erkölcsi normáról sem, amit életével bemutatott és tanításaiban hirdetett. Nehéz volna annál erélyesebben figyelmeztetni az erkölcstelenség veszélyére, mint ahogy Jézus tette ezekben a versekben. Vájd ki a szemed? Vágd le a kezed? Még ezt is jobb megtenni, ha erre volna szükség a tisztasághoz, máskülönben az örök életét sodorja veszélybe az ember.

„Ha mindenki mentes lenne a gonoszságtól, aki állítja, hogy betartja Isten törvényét, megkönnyebbülne a lelkem, de ez nem így van. Még azok közül is néhányan vétkesek a házasságtörés bűnében, akik pedig hangoztatják, hogy engedelmeskednek Isten minden parancsolatának. Mit mondhatnék, hogy felébresszem eltompult lelki érzékeiket? A lélek egyetlen védelme a szigorúan betartott erkölcsi elv marad” (Ellen G. White: Counsels on Health. 621-622. o.).

Jézus kemény figyelmeztetését olvasva azonban nem szabad megfeledkeznünk a házasságtörésen kapott asszony történetéről sem (Jn 8:1-11)! Hogyan tarthatunk egyensúlyt, egyrészt eleget téve a Jézus által az előbbi versekben meghatározott erkölcsi normáknak, ugyanakkor az elesők iránt kegyelmet és együttérzést tanúsítva, mint ahogy ebben a történetben is olvashatjuk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: